Rastislav Búgel Zo zahraničia

Chorvátske mestá riešia nepríjemný PROBLÉM: Na ľudí útočia AGRESÍVNE vrany!

Ak sa vyberiete do Chorvátska, aj vás môžu vystrašiť nálety agresívnych vrán. Čo je za tým?

Ilustračný obrázok k článku Chorvátske mestá riešia nepríjemný PROBLÉM: Na ľudí útočia AGRESÍVNE vrany!
Zdroj: Facebook.com/Psi laju, a karavane prolaze , Pexels.com

Split patrí medzi obľúbené destinácie dovolenkárov, ktorí sa vyberú do Chorvátska. Miestni a turisti tam teraz zažívajú nepríjemné situácie.

Ako informoval server vecernji.hr, ľudí v meste ohrozujú agresívne vrany!

Medzi ľuďmi sa šíri strach

Server pripomína, že problémy sa začali už vlani, no pokračujú aj v tomto roku. Navyše, útoky vtákov sa začali množiť aj na začiatku aktuálnej dovolenkovej sezóny.

Zašlo to až tak ďaleko, že jedna z čitateliek chorvátskeho portálu sa redakcii priznala, že sa v obave z napadnutia bojí sama vychádzať z domu.

„Vrany začali robiť v okolí nášho domu problémy minulý rok o tomto čase. Teraz sa to opakuje. Koncom minulého týždňa dve vrany napadli otca a v ten istý deň sme boli svedkami útoku na okoloidúceho,“ povedala smutná obyvateľka Splitu. Ako dodala, vrany neodradil ani dážď. Začali útočiť priamo na dáždniky.

Problémy aj v Záhrebe

Nie je to len Split, kde majú problém s agresívnymi vranami. Podobné situácie rieši aj Záhreb. Pred niekoľkými dňami jeden z obyvateľov prechádzal ulicami, keď ho niečo silno udrelo do hlavy. Keď sa otočil, uvidel vranu.

„Nie som si istý, či na mňa zaútočila pazúrom, zobákom alebo do mňa len narazila. Pokračoval som preč, ale znova som počul mávanie krídel, vrana na mňa naďalej útočila. Ponáhľal som sa a ona letela za mnou a pristála na vedľajšom strome. Pokúsila sa na mňa znova zaútočiť, tak som sa zohol pri strome, aby som zobral malý kameň a hodil som ho po nej. Uhla sa a pokračovala za mnou, až kým som nevbehol do jednej z bočných uličiek. Potom ma nechala na pokoji,“ povedal pre 24sata.hr.

Čo je za tým?

Podľa miestnych ornitológov nie je náhoda, že vrany útočia práve v tomto období. Je to totiž čas, kedy sa starajú o svoje mláďatá a takýmto spôsobom sa ich snažia chrániť.

Problémy robí hlavne vrana sivá. Tá hniezdi na strome a za svoj revír považuje všetko vo vzdialenosti dvesto metrov. Ak mláďa vypadne z hniezda, matka ho bude kŕmiť a chrániť až do momentu, keď sa naučí lietať. „Ak však spadne niekam, kde nie sú kríky, v oblasti parkoviska, škôlky, školy alebo ulice, tak vrana zaútočí na každého, kto prejde v okruhu desiatich metrov,“ vysvetľuje ornitológ Manuel Jacmenović.

Úrady v meste rozmiestnili informačné tabule sa radami, ako postupovať. V prvom rade by ľudia mali zachovať pokoj, pred vranami nemajú utekať a od miesta, kde sa vrana nachádza, by sa mali pomaly vzďaľovať.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM