Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Chorváti ZDVIHLI CENY, pocítite to na jedle: Za obyčajný vyprážaný syr pýtajú šialenú sumu!

Príchod eura aj inflácia. Dôvodov, prečo Chorvátsko zdražuje, je viac. Zrejme to pocítite už pri návšteve prvej reštaurácie.

Ilustračný obrázok k článku Chorváti ZDVIHLI CENY, pocítite to na jedle: Za obyčajný vyprážaný syr pýtajú šialenú sumu!
Zdroj: pixabay.com , Unsplash.com

Chorvátsko je medzi letnými destináciami Slovákov voľbou číslo jeden. Roky sme boli zvyknutí na Jadrane platiť kunami. Tohtoročná sezóna je prvou, kedy už aj v Chorvátsku platí euro. Krajina vstúpila do menovej únie a eurom sa od nej platí od januára tohto roka.

Mastná suma

Na jednej strane je to pre Slovákov praktické, na druhej to však znamená zvýšenie cien. Zmena meny je len jedným faktorom, prispela k tomu aj inflácia, ktorá sužuje viacero európskych krajín.

Za medzi Slovákmi mimoriadne populárny vyprážaný syr najnovšie zaplatíte v priemere 12 eur, v niektorých oblastiach dokonca až 15 eur! Upozornil na to portál Praha In. „Smažáčik“ je tak pomaly drahší ako cestoviny či jedlá s darmi mora.

Čakajú rekordný rok

Napriek zvyšovaniu cien chorvátsky cestovný ruch tento rok očakáva prekonanie rekordných výsledkov roka 2019, ktorý bol posledným pred nástupom pandémie nového koronavírusu. Za päť mesiacov do konca mája navštívilo krajinu 3,5 milióna ľudí, na ktorých pripadlo 10,7 milióna prenocovaní. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 to predstavuje nárast o 3 %, oznámilo v pondelok chorvátske združenie cestovného ruchu HTZ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Chorvátsky cestovný ruch očakáva rekordné výsledky aj v kľúčovej letnej sezóne. Ešte viac by ho malo podporiť zrušenie hraničných kontrol vďaka vstupu krajiny do schengenského priestoru a spomínané zavedenie eura.

Ako za starých čias

Dobrou správou je, že po koronových opatreniach už niet ani stopy. Cestujúci môžu do krajiny vstúpiť za rovnakých podmienok ako pred pandémiou.

„Chorvátska vláda vyhlásila 11. mája koniec epidémie spôsobenej novým koronavírusom a Ústredný krízový štáb Chorvátska ukončil svoju činnosť pre riadenie pandémie,“ ozrejmilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR ešte v máji.

Rezort pripomína, že naďalej zostáva odporúčané nosenie ochranného rúška alebo respirátora vo všetkých zdravotných zariadeniach vrátane lekární a zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze. Ďalšie aktuálne správy:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM