Monika Hanigovská Magazín

Chcete zaspať ako bábätko? Preneste si do spálne TIETO izbové RASTLINY

Máte problém so spánkom? Nemusíte ihneď siahať po tabletkách. Skúste využiť silu prírody. Tieto rastlinky vám v tom pomôžu.

Ilustračný obrázok k článku Chcete zaspať ako bábätko? Preneste si do spálne TIETO izbové RASTLINY
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Vraví sa, že príroda je ten najlepší liečiteľ. Niečo o tom vedeli už naše babičky, ktoré na ňu nedali dopustiť. Ak máte problémy so spánkom, chcete dobre zrelaxovať alebo znížiť množstvo škodlivých látok v ovzduší, skúste si do spálne priniesť tú správnu rastlinku.

Anglický brečtan

Táto rastlinka nepotrebuje špeciálnu starostlivosť, no jej silu oceníte. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) ju označil právom za najlepšiu rastlinu na čistenie vzduchu.

Aké benefity prináša? Pomáha astmatikom a tým, čo trpia sťaženým dýchaním alebo pocitom dusenia. Štúdie preukázali, že rastlinka dokáže pohltiť až 94% plesní.

Levanduľa

Aj naši predkovia používali levanduľu na upokojenie nervov a kvalitný spánok. To potvrdil aj istý prieskum, ktorý odhalili účinnosť jej vône na kvalitu spánku. Ako informuje Balcon Garden Web, zaspávanie pri rastlinách zlepšilo okrem iného u niektorých dobrovoľníkov prejavy insomnie.

Rastlinku položte na nočný stolík a počas noci si vychutnávajte jej jemnú vôňu. Levanduľa potrebuje miernu zálievku a dostatok slnečného svetla.

Aloe Vera

Traduje sa, že patrí medzi najstaršie liečivé rastliny a často je označovaná ako zázračná. Rastlinka sa používa v kozmetike a na lekárske účely, no jej silu si môžete dopriať aj inak. Je veľkým hltačom oxidu uhličitého a pomáha zlepšiť kvalitu vzduchu. Má sedatívne a hypnotické účinky a môže výrazne predĺžiť spánok. Ak teda chcete zvýšiť účinok, nechajte rastlinu v spálni.

Pothos

Je u nás známy najmä pod názvom divný Janko alebo divý Jano. Nenáročná rastlinka toho dokáže veľa. Japonská štúdia preukázala jej schopnosť čistiť vzduch. Nemusíte sa trápiť nad tým, kam by ste divného Janka položili, znesie jasné nepriame svetlo, rozptýlené svetlo, ale aj polotieň až tieň. Pothos je skutočne univerzálny vojak.

Svokrin jazyk

Rastlinka s názvom snake plant, ktorá je v našich končinách známa ako hadia rastlina, meč svätého Juraja či svokrin jazyk, dokáže viac, ako len upútať názvom. Túto rastlinku si veľmi rýchlo zamilujete! Má totiž blahodarné účinky na ľudské telo.

Podľa výskumu NASA dokáže výborne vyčistiť toxíny zo vzduchu a odstrániť škodlivé látky ako formaldehyd, toluén či benzén. Rastlinka produkuje kyslík a je nenáročná na starostlivosť.

Gardénia jazmínovitá

Patrí medzi obľúbené bytové rastliny pre svoju intenzívnu jazmínovú vôňu a pôsobivý vzhľad. Je výbornou voľbou pre zútulnenie obytného priestoru, no vedeli ste, že podľa odborníkov má jej vôňa podobné účinky ako sedatíva?

Pozor, rastlinka je citlivá na svetlo. Kam ju v spálni položiť? Naznačí vám to aj sama – ak sa ocitne na priamom slnečnom svetle, začnú jej odumierať listy.

Ďalšie rastliny

Aké ďalšie izbové rastliny vám pomôžu so spánkom? Je to eukalyptus (vhodný najmä pre alergikov), zelenec chochlatý (odstraňuje zo vzduchu 95% toluénu, xylénu a formaldehydu) a gardénia. Posledná spomenutá rastlinka pôsobí v čase kvitnutia ako balzam pre pokojný spánok.

Kvety gardénie obsahujú látku (krocetín), ktorá navodzuje dobrý spánok.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM