Zo zahraničia

CHAOS počas mobilizácie: V Rusku poslali DOMOV tisícky vojakov!

Prokuratúra poslala domov tisícky ilegálne mobilizovaných vojakov. Niektorí boli nespôsobilí pre vek, a to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku CHAOS počas mobilizácie: V Rusku poslali DOMOV tisícky vojakov!
Zdroj: TASR/AP

Rusko muselo poslať domov viac ako 9 000 ľudí, ktorí boli „ilegálne mobilizovaní“. V utorok to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. TASR informuje podľa webovej stránky televízie CNN.

Tisíce nelegálne mobilizovaných občanov

„Vďaka dohľadu (Generálnej prokuratúry) sa domov vrátilo viac ako 9 000 nelegálne mobilizovaných občanov, vrátane tých, ktorí nemali byť v žiadnom prípade mobilizovaní vzhľadom na svoj zdravotný stav,“ informoval Krasnov počas stretnutia s Putinom v Kremli.

Mobilizácia sa v Rusku podľa neho dlho neuskutočnila a teraz „odhalila veľa významných problémov“. Väčšina z nich pri dodávkach uniforiem a vojenského výstroja „bola vyriešená“, tvrdí Krasnov.

Niektorí boli nespôsobilí pre vek, ďalší pre…

„Teraz kontrolujeme dodávky zimných uniforiem pre mobilizovaný vojenský personál, ako aj vytváranie vhodných skladov a ich bezpečnosť," povedal ruský generálny prokurátor. Niektorí povolaní záložníci boli nespôsobilí na vojenskú službu pre vek, zdravotný stav či iné dôvody. Ruskí občania museli po vyhlásení mobilizácia často pomáhať pomocou zbierok, aby odvedencom zabezpečili primerané vybavenie. Mnohí z vojakov si sťažovali, že im často chýba aj základné vojenské vybavenie.

Prezident Putin oznámil „čiastočnú mobilizáciu“ koncom septembra 2022 po sérii veľkých neúspechov na bojisách na Ukrajine. Vyvolalo to nespokojnosť a exodus mnohých bojaschopných mužov z krajiny.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM