ts Cestovanie

Cestovanie s COVID pasom: Kde ho získať a kedy bude dostupná aplikácia GreenPass?

Ak si na leto plánujete dovolenku v zahraničí, budete potrebovať nový špeciálny dokument. Poradíme vám, ako získať zelený covid pas.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie s COVID pasom: Kde ho získať a kedy bude dostupná aplikácia GreenPass?
Zdroj: Facebook.com/Slovensko IT , TASR/AP

Letná dovolenková sezóna je tu! Tento rok ale bude iná, než na akú sme zvyknutí. Okrem bežných dokladov, ktoré potrebujeme na cestu za hranice, sa budeme musieť vybaviť novým, a to tzv. zeleným covid pasom EÚ.

Slovensko začalo 26. júna 2021 vydávať tzv. zelený covid pas EÚ, ktorý uľahčí cestovanie v letnej sezóne v rámci EÚ. Má tiež prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze.

Čo je covid pas?

Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že covid pasy sa formálne zavedú od 1. júla na obdobie 12 mesiacov. Nebudú podmienkou využívania práva na voľný pohyb a nebudú sa považovať za cestovný doklad ako taký.

Digitálny covid preukaz EÚ je potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu (PCR/Ag) alebo o prekonaní ochorenia Covid-19. Môžete ho potrebovať napríklad za účelom pobytu v zahraničí alebo využívania služieb na Slovensku, absolvovania letných táborov a podobne.

Ako získať digitálny preukaz

Viacerým Slovákom prišla v posledných dňoch SMS správa s číslom COVID-19 pasu. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) ľudí vyzýva, aby si ju dôkladne uschovali.

Ide o rovnaký COVID-19 pas, aký občanom pridelil systém už pri prvom testovaní a s ktorým im chodili výsledky antigénových či PCR testov.

Slováci, ktorí za uplynulé týždne požiadali o dočasný očkovací certifikát, už európsky covid pas postupne dostávajú automaticky prostredníctvom e-mailov. Ako ho môžu získať ostatní ľudia?

Od pondelka 28. júna je na korona.gov.sk dostupný formulár, cez ktorý môžu o certifikát požiadať všetky zaočkované osoby, a to aj po podaní 1. dávky vakcíny.

Postup je veľmi jednoduchý. Kliknete na prvú možnosť Digitálny COVID preukaz EÚ (potvrdenie o vakcinácii, vykonaní testu alebo prekonaní ochorenia COVID-19), následne na Získať Digitálny COVID preukaz EÚ. Pokračujte kliknutím na zelené tlačidlo Začať. Otvorí sa vám formulár, v ktorom vyplníte tie isté údaje, ako pri prihlasovaní sa na testovanie antigénovými či PCR testami. V tom už máme všetci dobrú prax. Vypíšete si svoje telefónne číslo, COVID-19-PASS (9-miestny údaj, pozn. red.), ktorý nájdete v SMS o výsledku testovania či očkovania, a rok narodenia. Potom vám príde SMS-kou autorizačný kód a jeho zadaním dokončíte žiadosť o digitálny preukaz. Po overení e-mailovej adresy vám bude preukaz zaslaný na e-mail.

Covid preukaz EÚ môžu získať aj tí, ktorí prekonali covid alebo boli testovaní (PCR/AG). Nájdu v ňom potvrdenie o vykonaní testu či prekonaní koronavírusu.

Nižšie na stránke NCZI si môžete aj vytvoriť/zmeniť svoj prístupový kód potrebný pre využívanie aplikácie GreenPass, ktorá umožňuje mať všetky digitálne preukazy (aj celej rodiny) uložené na jednom mieste. Dostupná bude od 1. júla 2021 (hľadajte na svojich platformách Apple Store a Google Play).

Článok pokračuje pod galériou.

Digitálny covid preukaz
2
Galéria

V aplikácii poisťovne

Digitálne covid osvedčenie EÚ bude súčasťou aj mobilnej aplikácie vašej zdravotnej poisťovne. Získať ho môžete automaticky po stiahnutí aplikácie. Zatiaľ je dostupný pre poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, poistenci ďalších poisťovní budú mať túto možnosť v najbližších dňoch.

Najlepšie bude, ak si osvedčenie stiahnete do mobilu, aby ste ho mali stále k dispozícii, aj keď nebudete mať pripojenie na internet.

Ak nemáte možnosť mať osvedčenie v digitálnej podobe, papierové osvedčenie vám vystavia aj pracovníci pobočiek poisťovní na počkanie.

Covid pasy začnú oficiálne platiť od 1. júla 2021. Osvedčenia budú akceptované vo všetkých krajinách EÚ bez ohľadu na to, v ktorej z krajín boli vydané, a to v papierovej aj digitálne forme.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta?

Moderný očkovací preukaz v aplikácii bude aj na Slovensku! V ostatných dňoch sme v Slovensko IT pracovali na funkčných...

Posted by Slovensko IT on Tuesday, May 18, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM