Zo zahraničia

Česká Škoda je už v KRITICKEJ situácii: Obmedzuje časť produkcie pre vojnu na Ukrajine

Česká automobilka Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen, obmedzí časť výroby vo svojich domácich závodoch pre nedostatok dodávok po ruskej invázii na Ukrajinu.

Ilustračný obrázok k článku Česká Škoda je už v KRITICKEJ situácii: Obmedzuje časť produkcie pre vojnu na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP

Česká automobilka Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen, obmedzí časť výroby vo svojich domácich závodoch pre nedostatok dodávok po ruskej invázii na Ukrajinu. Jej ruské prevádzky však stále bežia.

Nedostatok súčiastok

„Vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine čelí Škoda Auto kritickému nedostatku súčiastok od niekoľkých miestnych dodávateľov, čo má vplyv na niektoré z našich modelov,“ uviedla spoločnosť.

„Toto je dôvod, prečo od tohto týždňa obmedzíme výrobu ENYAQ iV,“ dodala.

Škoda spresnila, že v jej dodávateľskom reťazci je niekoľko firiem zo západnej Ukrajiny. Česká automobilka ďalej informovala, že výroba stále beží v jej dvoch závodoch v Rusku, ktoré zasiahli západné sankcie za inváziu na Ukrajinu.

Na otázku o prípadných ďalších sankciách a o ich vplyve na výrobu a prevádzku v Rusku Škoda odpovedala: „Vplyvy sa dajú určite očakávať, ale konečné rozhodnutie a budúce smerovanie určí predstavenstvo Škoda Auto po konzultácii so skupinou Volkswagen.“

Rusko bolo v roku 2021 druhým najväčším trhom značky Škoda s viac ako 90-tisíc dodanými vozidlami. Ukrajina je tiež stabilným trhom.

„Stratégia predaja v Rusku a na Ukrajine je v súčasnosti predmetom intenzívnych diskusií. Vzhľadom na nedávny vývoj možno očakávať pokles predaja na Ukrajine aj v Rusku,“ dodala Škoda.

Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry Reuters.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM