Monika Hanigovská Magazín

Čech s opičími kiahňami opísal PRIEBEH ochorenia: Má pľuzgiere ako na fotkách?

Podľa slov pacienta choroba nevyzerá ako na ilustračných fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Čech s opičími kiahňami opísal PRIEBEH ochorenia: Má pľuzgiere ako na fotkách?
Zdroj: pixabay.com

Česko zaznamenalo päť prípadov opičích kiahní. Podľa hygienikov žijú všetky nakazené osoby v Prahe a momentálne ležia na infekčnom oddelení. O ochorení verejne prehovoril jeden z pacientov, ktorý sa vrátil z hudobného festivalu v Belgicku, no skončil v nemocnici.

Nevyzeráme ako na fotkách

„Vývoj je vlastne veľmi mierny, teploty a únava odzneli a až na niekoľko malých pupienkov (tri až štyri) po tele sa cítim prakticky zdravý. Nevyzeráme ako na ilustračných fotkách, ktoré sú všade vidieť,“ opísal priebeh ochorenia pre portál českej spravodajskej stanice ČT24.

„Rádovo ide o jednotky menších pľuzgierikov. Prirovnal by som to k akné,“ opísal v e-maile pre ČT24 mladý muž.

Počty ľudí v karanténe

Muž informuje verejnosť aj o tom, že nie je pravda, že s prvým prípadom je v karanténe niekoľko desiatok ľudí: „Z informácií, ktoré máme, tak boli do karantény poslaní len ľudia, s ktorými sme bývali v Belgicku.“

„Z informácií, ktoré máme, je potrebné pre prenos tesný kontakt, čo potvrdzuje aj to, že sa v našom okolí neobjavujú žiadne ďalšie prípady. Ďalšie tri (zatiaľ potvrdené) prípady nepochádzajú z nášho okolia,“ dodal na záver 30-ročný pacient.

Vírus na Slovensku

Na Slovensku sme opičie kiahne zatiaľ nezaznamenali. Tie sa objavili v Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Švédsku, Česku, no o nakazených informujú aj Británia a Spojené štáty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM