Aktualizované Politika

Čaputová podporuje uzavretie dohody s USA: Slovensko nijako neohrozuje, skôr, naopak

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA. Hlavu štátu za tento postoj kritizuje najmä opozícia.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová podporuje uzavretie dohody s USA: Slovensko nijako neohrozuje, skôr, naopak
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Súčasťou splnomocnenia na podpis, ktoré dá členovi vlády v rámci procesu jej prijatia, bude však interpretačné vyhlásenie o tom, ako SR zmluvu vykladá.

Podmienkou je doložka

Ratifikuje ju iba s touto doložkou. S ústavnými právnikmi nenašla žiadny rozpor s Ústavou SR, preto sa neobráti na Ústavný súd SR.

„V rámci interpretačného vyhlásenia sme sa snažili vystihnúť a vysvetliť všetky najviac spomínané, sporné body, ktoré sú u časti verejnosti spojené s obavami. Bude súčasťou plnomocenstva, ktoré udelím členovi, a zmluvu ratifikujem iba s touto interpretačnou doložkou,“ vyhlásila prezidentka.

Interpretačná doložka má uvádzať napríklad, že dohoda sa bude vykonávať spôsobom, ktorý nijakým spôsobom neohrozuje ani neobmedzuje suverenitu SR a neznižuje bezpečnosť SR.

Rovnako, že neznamená rozhodnutie o vytvorení vojenských základní na území SR ani prítomnosti ozbrojených síl USA. Rovnako má obsahovať zmienku o tom, že dohoda neumožňuje prítomnosť jadrových, biologických alebo chemických zbraní na území Slovenska. Zároveň zmluva neznamená definitívne vzdanie sa trestnej jurisdikcie.

Hlava štátu považuje zmluvu za štandardný spôsob, ako zlepšiť obrannú spoluprácu s našimi partnermi. Zdôraznila, že ide o rámcovú dohodu.

„Myslím si, že širšej akceptácii tejto zmluvy by bolo pomohlo, keby bolo naformulovaná spôsobom, ktorý by nevzbudzoval interpretačné nedorozumenia. Napriek tomu ju podporujem, pretože si nemyslím, že akýmkoľvek spôsobom ohrozuje SR, skôr, naopak,“ poznamenala. Podotkla tiež, že pripomienkové konanie nemuselo byť vo vianočnom období.

Kritika i chvála

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) oceňuje veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky, ktorá podporuje podpísanie obrannej dohody s USA. Ak ho tým hlava štátu poverí, je pripravený túto zmluvu za Slovensko podpísať. S interpretačnou doložkou k dohode je stotožnený.

„Ak ma prezidentka poverí, som pripravený ísť podpísať túto zmluvu za SR, čím sa Slovenská republika stane 24. členskou krajinou z 29, ktorá bude mať takúto zmluvu podpísanú so Spojenými štátmi americkými. Potvrdzujem, že som absolútne stotožnený s interpretačnou doložkou, ako ju nazvala prezidentka,“ vyhlásil Naď.

Opozícia zmluvu kritizuje a hovorí o vytváraní amerických vojenských základní na Slovensku, približovaní amerických vojsk k ruskej hranici a okliešťovaní kompetencií našich štátnych orgánov. Viacerí bývalí politici i mimoparlamentný Hlas-SD vyzvali hlavu štátu, aby sa s obrannou zmluvou obrátila na Ústavný súd SR.

Hlas vo svojom stanovisku upozorňuje, že o súlade s ústavou rozhoduje v SR výlučne Ústavný súd, nie kancelária prezidentky.

„Je nepochopiteľné, prečo zrazu zobrala prezidentka na seba zodpovednosť, ktorá jej vôbec neprislúcha. Súlad s ústavou je spolu so zachovaním suverenity, zvrchovanosti a územnej celistvosti najdôležitejším predpokladom uzavretia zmluvy s akoukoľvek krajinou,“ vyhlásil predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Fico volá po referende

Protislovenský a čisto proamerický postoj prezidentky Zuzany Čaputovej je mimoriadne významným dôvodom na urýchlené konanie referenda. Vyhlásil to líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Za vrchol arogancie považuje interpretačnú doložku, ktorá má byť súčasťou zmluvy.

„Prezidentka dnes spáchala na občanoch Slovenska ďalšiu zradu. Keď ju viac ako 600-tisíc ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na Ústavný súd úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami Spojených štátov amerických a Slovenskej republiky dala posúdiť Ústavnému súdu, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku,“ konštatuje Fico.

Mimoparlamentné SNS i KDH krok prezidentky, že nepodala zmluvu na Ústavný súd, tiež kritizujú. Jediným účelom konania hlavy štátu je podľa SNS urýchliť podpis zmluvy. Strana tiež upozornila, že dlhé roky sme dokázali fungovať bez tejto zmluvy.

„Je na zamyslenie, prečo práve teraz sme tak tlačení, prečo taká rýchlosť, a prečo taký alibizmus našich ústavných činiteľov,“ skonštatovali v stanovisku.

„Upokojila by tým napätú situáciu v spoločnosti a pomohla by vyvrátiť pochybnosti,“ uvádza hnutie vo svojej reakcii, ktorú TASR poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM