Zo Slovenska

Čaputová o raste cien: Je NEVYHNUTNÉ pomôcť tým, ktorých sa ZDRAŽOVANIE najviac týka

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa zhodla s odborníkmi, že cielené kompenzačné opatrenia sú pre nízkopríjmové skupiny ľudí nevyhnutné.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová o raste cien: Je NEVYHNUTNÉ pomôcť tým, ktorých sa ZDRAŽOVANIE najviac týka
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Hlava štátu vo štvrtok hovorila v diskusii s ekonomickými odborníkmi Viliamom Páleníkom, Jánom Pokrivčákom a Ivanom Miklošom o potravinovej bezpečnosti a vyšších cenách potravín. Čapútová sa s nimi zhodla a zdôraznila, že svet prechádza z jednej krízy do druhej.

Covid a vojna

Dôsledky pandémie a prebiehajúca ruská agresia na Ukrajine podľa Čaputovej majú a budú mať vplyv aj na infláciu a zvyšovanie cien niektorých komodít. Najmä palív, energií a potravín.

„Slovensko je súčasťou jednotného európskeho trhu, a preto obavy z nedostatku potravín dnes nie sú na mieste. Na mieste je však prijímanie opatrení, ktoré najviac ohrozeným skupinám ľudí pomôžu dôsledky zdražovania prekonať,“ skonštatovala.

Ekonómovia podľa Čaputovej apelujú na zachovanie dobrého fungovania vnútorného trhu Európskej únie, lepšiu transparentnosť a kontrolu prípadného neúmerného navyšovania obchodných marží. Naopak, neodporúčajú plošné zavádzanie regulácií alebo znižovanie nepriamych daní.

„Dôležitým postrehom z našej spoločnej diskusie je, že vysoký rast cien niektorých produktov na svetových trhoch je pre napätú geopolitickú situáciu podmienený skôr burzovými výkyvmi spôsobenými neistotou trhov. Nie ich skutočným alebo potenciálnym nedostatkom v budúcnosti,“ zhodnotila prezidentka.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM