ELA Rôzne

Čaká nás neobyčajne jasný spln a okolo Zeme preletí ASTEROID, ktorý môžete vidieť!

Dnes v noci čaká milovníkov vesmírnych úkazov veľké dobrodružstvo. A to hneď dvakrát!

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás neobyčajne jasný spln a okolo Zeme preletí ASTEROID, ktorý môžete vidieť!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Asteroid s označením 1994 PC1 preletí okolo Zeme dnes v noci vo vzdialenosti 1,93 milióna kilometrov k Zeme. Ide o bezpečnú vzdialenosť − je to približne 5,15-krát viac, ako je vzdialenosť Mesiaca od Zeme.

Pripravte si ďalekohľady

Objekt sa bude pohybovať závratnou rýchlosťou 19,56 km/s a najviac sa k našej Zemi priblíži práve dnes o 22.51 hod.

„Podľa EarthSky bude prelet tohto asteroidu najbližší za 200 rokov a táto jedinečná príležitosť sa tak skoro nezopakuje. Pozorovať ho bude možné ďalekohľadom, a to najmä pre relatívne blízku vzdialenosť od Zeme, ako aj pre jeho veľkosť, ktorá v priemere dosahuje až 1 km. Svietivosť asteroidu však bude malá, preto ho nebude možné vidieť voľným okom,“ uvádza portál iMeteo.sk.

Asteroid sa bude javiť ako svetelný bod, podobný hviezde, a bude sa pomaly pohybovať. Ideálne je pozorovať ho z tmavého miesta, ktoré nenarúša svetelný smog.

Tento asteroid už okolo našej planéty prechádzal, a to naposledy v 17. januára 1933. To bolo naposledy, kedy tento asteroid preletel tak blízko našej planéty.

Prvý spln tohto roka

V noci z pondelka na utorok nastane prvý spln tohto roku. Bude neobyčajne jasný a žiarivý. Od čoho však závisí jasnosť nočnej oblohy a noci?

V zime sa nám zdajú noci jasnejšie, akoby Mesiac ožiaril naozaj všetko okolo. Z jednej časti to môže spôsobovať napadnutý sneh, od ktorého sa svetlo odráža.

„Hlavným dôvodom je však to, že okolo polnoci, keď sa dostane Mesiac na svoj vrchol, tak sa dostáva oveľa vyššie ako v lete. Svieti na nás až zo 6-krát väčšej výšky. Preto sú aj najjasnejšie noci počas splnov na rovníku,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Vôbec najjasnejší bude spln tento rok v decembri. Na ten si budeme musieť ešte počkať, ale tento januárový bude veľmi podobný. Mesiac bude síce o niečo nižšie, avšak len o necelý priemer mesačného disku.

Ilustračné foto, TASR

Ďalšie zaujímavosti

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM