TOS Cestovanie

Bulharsko, ako ho pozná málokto: Unikátne LIEČIVÉ jazero vyniká nezvyčajnou RUŽOVOU farbou

Bulharsko je známe atraktívnymi letoviskami, no ukrýva aj menej známe skvosty, ktoré sa oplatí navštíviť. Jedným z nich je liečivé ružové jazero.

Ilustračný obrázok k článku Bulharsko, ako ho pozná málokto: Unikátne LIEČIVÉ jazero vyniká nezvyčajnou RUŽOVOU farbou
Zdroj: Instagram.com/Dianaiionescu

Nachádza sa severne od Burgasu v tesnej blízkosti Čierneho mora, od ktorého je oddelené piesočnatým priesmykom. Je dlhé približne päť kilometrov a jeho priemerná hĺbka je len 30 centimetrov, čo z neho robí jedno z najplytších jazier v Bulharsku.

To však nie je na slanom Atanasovskom jazere to najzaujímavejšie. Vyniká totiž predovšetkým svojou ružovou farbou! Ako je možné takéto sfarbenie?

Objasnenie záhady

Jazero sa môže pýšiť bohatou flórou a faunou, vďaka čomu je okrem iného skutočným rajom pre milovníkov ornitológie. Zo 432 druhov vtákov, ktoré sa vyskytujú v Bulharsku, sa viac ako 300 vyskytuje práve na tomto mieste, vrátane exotických plameniakov.

A čo teda tá ružová farba vody? Za ňu jazero vďačí mikroorganizmom z rodu Dunaliella salina. Tieto riasy produkujú červený pigment zvaný betakarotén, ktorý im slúži ako ochrana pred nadmerným slnečným žiarením. V slanom prostredí Atanasovského jazera sa rozmnožujú vo veľkom množstve, čo dodáva vode charakteristickú ružovú farbu.

Jemnejšia pokožka

Je potrebné poznamenať, že ružová farba vody sa vyskytuje len v určitej časti jazera a množstvo či odtieň ružovej farby sa môže meniť v závislosti od ročného obdobia, slanosti vody a ďalších faktorov.

Ročne sa z jazera vyťaží až 40-tisíc ton soli a voda v ňom je vraj taká slaná, že sa v nej napriek malej hĺbke môžete voľne unášať. Atanasovské jazero je jednoducho unikátny prírodný fenomén a menej známa turistická destinácia.

Okrem ružovej vody je jazero vyhľadávané aj pre svoje liečivé vlastnosti. Bahno z dna jazera sa používa na liečbu reumatických a kožných chorôb.

Viacerí potvrdili, že pokožka je už po jednorazovom natretí bahnom z dna jazera jemnejšia.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM