han Politika

Bude z nej zdravotná SESTRA? Poslankyňa Bittó Cigániková mieri na vysokú školu!

Ďalšie štúdium! Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) oznámila, že sa prihlásila na tretiu vysokú školu.

Ilustračný obrázok k článku Bude z nej zdravotná SESTRA? Poslankyňa Bittó Cigániková mieri na vysokú školu!
5
Galéria

Súčasná situácia v slovenskom zdravotníctve nie je vôbec ružová. Chýbajú lekári aj zdravotné sestry a padajú vyhrážky o hromadných výpovediach. Možno aj kvôli tomu to skúsi na svojej tretej vysokej škole poslankyňa z SaS.

„Zapísala som sa na ošetrovateľstvo na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Na prijímacích pohovoroch som obstála veľmi dobre, bola som štrnásta z vyše 100 uchádzačov. Potešilo ma to,“ raduje sa Bittó Cigániková na Facebooku.

Podľa jej slov je to už tretia vysoká škola, na ktorej bude študovať. „Predošlé dve sú zamerané na manažment verejnej správy a zdravotníctva. Na ošetrovateľstvo som sa prihlásila preto, aby som z praxe poznala možnosti a rozsah vedomostí sestier, podmienky ich štúdia a najmä praxe,“ podotkla poslankyňa v príspevku.

Prečo tak spravila?

„Som presvedčená, že ak na vlastnej koži zažijem, ako sa sestričky cítia a čomu čelia na svojej ceste, dokážem viesť ešte kvalifikovanejšiu debatu o zlepšení ich situácie. Pretože zdravotníctvo má mnoho problémov, ale za najakútnejší považujem práve problém s nedostatkom zdravotníkov. A z nich sú najpotrebnejšie práve sestry,“ vysvetlila Cigániková.

„Zďaleka to nie je len o platoch. Rozšírením kompetencií sestier dáme mladým ľuďom ešte lepší dôvod prihlásiť sa na štúdium ošetrovateľstva, lebo budú vedieť, že sa budú môcť naozaj odborne realizovať,“ pokračuje členka SaS.

„Že nebudú nikoho poskokom, ťažným koňom alebo sekretárkou, ale váženou a potrebnou seberovnou partnerkou lekára a pacienta, na ktorú sa môžeme všetci spoľahnúť. A tak to má byť,“ doplnila.

Drsná kritika

Pod statusom jednej z hlavných tvárí SaS sa objavili mnohé kritické komentáre. „Bez urážky. Mať toľko času ako vy, tak ľudia si plnia sny… Či budete sedieť v parlamente alebo v škole, plat vám ide. Zamestnajte sa v bežnej firme a máte po škole,“ napísal pán Juraj.

„Gratulujem! Uvoľní sa miesto v parlamente? Hlásim sa! Plat v pomere k odvedenému výkonu je vysoko nadštandardný,“ zareagovala pani Ladislava. Pridala sa Drahoslava: „Treba ísť na interné pracovať a dvanástky ťahať. A starať sa o chorých, nakŕmiť, prebaliť, či by to zvládla, nie len rozprávať.“

„Už v decembri musím praxovať v nemocnici pri pacientoch. Presne preto som tam išla,“ reaguje poslankyňa.

Ďalšie aktuálne témy

BUDE ZO MŇA SESTRIČKA? ;) Zapísala som sa na ošetrovateľstvo na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Na prijímačkách...

Posted by Janka Bittó Cigániková on Tuesday, September 6, 2022
Reakcie ľudí na štúdium Cigánikovej
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM