ELA Zo Slovenska

Blížia sa intenzívne a SILNÉ búrky: V ktorom kraji môžu napáchať škody?

Silné búrky sa môžu vo viacerých okresoch vyskytnúť aj v piatok.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa intenzívne a SILNÉ búrky: V ktorom kraji môžu napáchať škody?
Zdroj: Polícia SR - Trnavský kraj

V uplynulých dňoch naše územie zasiahla vlna intenzívnych búrok, ktoré priniesli aj nebezpečné sprievodné javy. Búrky spôsobovali aj lokálne problémy ako tomu bolo nedávno v Banskej Bystrici, či v Bratislave, kde sa voda udržiavala počas niekoľkých desiatok minút, čo paralyzovalo dopravu, informuje portál iMeteo.sk.

Búrky už okolo poludnia

Prvé búrky sa začnú tvoriť už okolo piatkového poludnia. Búrky by mali byť sústredené do oblasti stredného a východného Slovenska a to predovšetkým do oblasti hôr.

Búrky hrozia najmä v Banskobystrickom kraji. Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

„Poveternostná situácia sa stále výrazné nemení. V miernom severnom prúdení sa labilnejšia a vlhšia vzduchová hmota udržiava predovšetkým v závetrí Západných Karpát, čo je Banskobystrický kraj a blízke okolie. V tejto oblasti dochádza aj k zbiehavému prúdeniu, čo výrazne uľahčuje vývoj kopovitých oblakov a prehánok a búrok, ako sme videli aj v predošlých dňoch,“ priblížil.

V piatok bude prehánok a búrok podľa slov meteorológov viac ako vo štvrtok (25. 5.). „Najintenzívnejšie hrozia práve okolo línie zbiehavého prúdenia v Banskobystrickom kraji a v Tatrách,“ upozornili. Intenzívne búrky sa podľa nich môžu vyskytnúť aj v Nitrianskom kraji a na východe, no pravdepodobnosť je nižšia.

Pokojnejšie počasie

„Rizikom dnešných búrok bude to, že búrkové bunky budú pomerne stacionárne. To znamená, že ich pohyb bude limitovaný a nad pomerne malou oblasťou môže spadnúť veľké množstvo zrážok, ktoré môže vyvolať lokálne povodne,“ dodáva iMeteo.

V priebehu dnešného dňa nás čaká posledná, pomerne významná búrková situácia. Od zajtrajšieho dňa sa prúdenie v našej oblasti zmení, čo prinesie oveľa stabilnejšie a pokojnejšie počasie, ktoré by mohlo vydržať až do konca mesiaca.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

V OBRAZOCH: Slovensko bičujú silné búrky, spôsobujú krupobitie aj záplavy
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM