Zo zahraničia

Blinken: Rusko NEPREJAVUJE ochotu zapojiť sa do zmysluplných rozhovorov s USA. Čo odkázal Lavrov?

Diplomatické vzťahy medzi USA a Ruskom sú zložité. Ozval sa aj ruský minister zahraničných vecí.

Ilustračný obrázok k článku Blinken: Rusko NEPREJAVUJE ochotu zapojiť sa do zmysluplných rozhovorov s USA. Čo odkázal Lavrov?
Zdroj: instagram.com/s.v.lavrov , instagram.com/secblinken

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok uviedol, že Spojené štáty zvážia všetky prostriedky na dosiahnutie pokroku v diplomacii s Ruskom, ak sa im naskytne príležitosť, ale Moskva v súčasnosti neprejavuje ochotu zapojiť sa do zmysluplných rozhovorov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Bude pokračovať v ťažení?

„Všetko nasvedčuje tomu, že prezident Putin nie je ani zďaleka ochotný zapojiť sa do zmysluplnej diplomacie. Naopak, pokračuje v ťažení opačným smerom,“ poznamenal Blinken, vysvetľujúc, že Moskva sa rozhodla zintenzívniť svoju agresiu na Ukrajine.

Minister tak reagoval na polemiku o tom, či by Moskva a Washington nemali nadviazať rozhovory s cieľom zabrániť šíreniu vojny vrátane jadrovej konfrontácie.

Rusko je ochotné rokovať, ale…

Ako poznamenal Reuters, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol začiatkom októbra, že Rusko je ochotné rokovať so Spojenými štátmi alebo s Tureckom o spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine, ale zatiaľ nedostalo žiadny seriózny návrh na rokovania.

V piatok spolu telefonovali americký minister obrany Lloyd Austin a jeho ruský náprotivok Sergej Šojgu, išlo o ich druhý telefonát od začiatku ruskej agresie.

O čom sa rozprávali?

„Minister Austin akcentoval dôležitosť toho, aby v čase pokračujúcej vojny na Ukrajine zostali otvorené komunikačné kanály,“ uviedol vo vyhlásení hovorca Pentagónu Pat Ryder.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že témou rozhovoru boli „aktuálne otázky medzinárodnej bezpečnosti vrátane situácie na Ukrajine“. Bližšie podrobnosti neposkytlo. Nie je jasné ani to, z koho iniciatívy sa telefonát uskutočnil.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM