han Zo zahraničia

Bidenová spravila u nás NIEČO nečakané: Prekročila hranice a stretla sa so Zelenskou! FOTO

Prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová v nedeľu neohlásene navštívila Ukrajinu, kde sa na Deň matiek stretla s prvou dámou Ukrajiny Olenou Zelenskou.

Ilustračný obrázok k článku Bidenová spravila u nás NIEČO nečakané: Prekročila hranice a stretla sa so Zelenskou! FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Bidenová na Ukrajinu vycestovala zo Slovenska, kde navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, odkiaľ autom odišla do ukrajinského mesta Užhorod. Prvá dáma USA strávila na Ukrajine asi dve hodiny a s Olenou Zelenskou sa stretla v budove miestnej školy.

TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

„Chcela som prísť na Deň matiek… Myslela som si, že je dôležité ukázať ukrajinskému ľudu, že táto vojna musí skončiť… a že obyvatelia Spojených štátov stoja pri Ukrajincoch,“ uviedla Bidenová.

Stretnutie prvých dám

Prvé dámy sa stretli v budove školy, ktorá v súčasnosti poskytuje ubytovanie ľuďom utekajúcim pred vojnou, pričom pred príchodom novinárov prvé dámy sedeli a diskutovali pri jednom stole.

Zelenská počas stretnutia poďakovala Bidenovej za jej „odvážny čin“.„Rozumieme tomu, čo to znamená pre prvú dámu Spojených štátov, prísť sem počas vojny, keď sú každý deň podnikané vojenské akcie a kde každý deň hučia sirény,“ vyhlásila Zelenská.

Tá sa počas stretnutia s Bidenovou objavila na verejnosti vôbec prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu, uvádza AFP. Z bezpečnostných dôvodov sa totiž ukrajinská prvá dáma spolu so svojimi deťmi zdržiava na neznámom mieste.

Predtým na Slovensku

Bidenová a Zelenská sa po spoločnom stretnutí pripojili ku skupine detí, ktoré sú dočasne ubytované v škole, a vyrábali s nimi z papierových vreckoviek medveďov. Tí mali poslúžiť ako darček ku Dňu matiek.

Bidenová sa ešte pred príchodom na hranicu s Ukrajinou stretla v doobedňajších hodinách v Košiciach s dobrovoľníkmi a utečencami v krízovom centre pri autobusovej stanici. Navštívila tiež mamičky a deti z Ukrajiny na základnej škole na Tomášikovej ulici v Košiciach. V pondelok 9. mája sa Bidenová zase v Bratislave stretne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Ďalšie aktuálne témy

Bidenová a Zelenská v objatí a s úsmevmi
5
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM