ELA Správy Zo Slovenska

ANKETA: Majú mať školáci 3. hodinu telesnej? BÚRIA sa ďalší!

Ďalšia hodina telesnej výchovy navyše, na úkor iných predmetov, rozvírila vášne medzi rodičmi, školákmi a aj niektorými riaditeľmi škôl.

Ilustračný obrázok k článku ANKETA: Majú mať školáci 3. hodinu telesnej? BÚRIA sa ďalší!
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Vyučovací predmet telesná a športová výchova má byť povinným predmetom na základných školách v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dvoch hodín týždenne.

Telesná navyše

Vyplýva to z novely školského zákona, ktorú v máji schválili poslanci Národnej rady SR. Legislatívna zmena má byť účinná od 1. septembra.

Účinnosť je posunutá pre školy, ktoré k 31. augustu nemajú prístup k telocvični z dôvodu možnosti dobudovania chýbajúcej školskej infraštruktúry.

Novela má pre ne platiť od 1. septembra 2025. Rovnako sa takto odkladá účinnosť aj pre štvrtý ročník cirkevných škôl. Tieto majú k dispozícii len jednu disponibilnú hodinu, ktorú väčšinou využívajú na predmet náboženstvo.

Mnohí sú proti

Zmena sa nepáči viacerým. V praxi to bude znamenať, že žiaci budú v škole dlhšie. Viacerí riaditelia sa zhodujú, že budú musieť zaradiť telocvik navyše ako siedmu alebo ôsmu vyučovaciu hodinu, alebo naopak. Žiaci budú nútení chodiť do školy oveľa skôr, na tzv. nultú hodinu ešte pred ôsmou hodinou ráno.

Problém je aj v inom. I keď školy sa musia držať učebného plánu, povedzme si úprimne, že telocvik v podobe, akú ma na školách, je pre generáciu -násťročných neatraktívny.

„Mladí chodia do fitnescentier, kde majú neobmedzené možnosti, ako sa udržať vo forme. Dievčatá robia rôzne pohybové športy, cvičia jogu či majú iný aktívny pohyb po škole v podobe zumby, jumpingu, kolektívnych posilňovacích cvičení, aby mali pekné postavy. A šplhanie po lane, skákanie cez kozu či hádzanie si lopty, je pre nich ozaj nudné,“ hovorí jedna z učiteliek telocviku v okresnej škole na východe Slovenska.

A aj preto týmto žiakom, ktorým sa nechce nepohodlne potiť kdesi v škole, ktoré ani nie sú vybavené napríklad sprchami, riešia rodičia u lekára oslobodenie z telesnej výchovy. Iní vypisujú svojim deťom ospravedlnenky, ktoré nie sú limitované.

Aj nový minister je proti

Myšlienka zavedenia tretej hodiny telesnej výchovy bola dobrá, realizácia je nesystémová a zmätočná. V reakcii na schválenie tretej hodiny telesnej výchovy v základných školách parlamentom to uviedol po rokovaní vlády nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora.

Šéf rezortu školstva si myslí, že to nie je ani uskutočniteľné. „Myslím si, že tomu zodpovedá aj odozva z terénu,“ povedal.

V tejto veci zvažujú ďalšie kroky, konkretizovať ich zatiaľ nechcel. „Vnímame to ako zbytočné znepríjemnenie neuveriteľne náročnej situácie, v ktorej sa školy a učitelia nachádzajú,“ povedal Bútora.

Ozvali sa aj predstavitelia siedmich najväčších profesijných organizácií regionálneho školstva. Aj oni nesúhlasia s novelou školského zákona. Podľa nich ide o nesystémový krok, ktorý nerešpektuje štandardné procesy v školstve, ignoruje odborné postupy zavádzania systémových zmien a bezprecedentne zasahuje do štátneho a školského vzdelávacieho programu. Uviedli to pre TASR.

Zavedenie tretej hodiny telesnej výchovy tak, ako to robí novela zákona, je podľa organizácií neprimeraným zásahom do výkonu exekutívnych funkcií inštitúcií zodpovedných za implementáciu dlhodobo udržateľných systémových zmien v školskej praxi.

Zdôrazňujú, že ani autori zákona a ani ministerstvo školstva tento zámer s manažmentmi škôl počas celých troch rokov nekomunikovali. Ako tvrdia, neobstojí ani argument o tom, že školy sa na tretiu hodinu telesnej výchovy mali možnosť pripraviť v dostatočnom predstihu.

Ilustračné foto

Potrebujú žiaci 3. hodinu telocviku?

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM