Aký je rozdiel medzi ľadovou a studenou kávou? Jedna z nich chutí LEPŠIE
Tiež ste si mysleli, že je to len pomenovanie pre ten istý nápoj? Omyl.

Káva je najobľúbenejším nápojom na svete. No možno aj vás prekvapí fakt, že v studenej podobe nie je označenie ľadovej kávy (Iced coffee) a studenej kávy (Cold brew) jedno a to to isté!
Aký je rozdiel medzi týmito osviežujúcimi nápojmi? Je to spôsobom prípravy a výslednou chuťou.
Príprava a chuť ľadovej kávy
Kávu pripravíte bežným spôsobom a potom ju schladíte alebo do nej pridáte priamo ľad. „Vďaka vysokému teplu prebieha extrakcia oveľa rýchlejšie a výsledné chuťové zlúčeniny sú výrazné, horké a kyslé,“ informuje portál Coffee Affection.
Takto pripravená káva môže byť chuťovo nielen horká ale aj menej jemná.
Príprava a chuť studenej kávy
Cold brew sa vyrába lúhovaním hrubej kávovej usadeniny v studenej vode po dobu 12 až 24 hodín. „Proces získavania chuti z kávových zŕn je známy ako „extrakcia“ a ovplyvňuje ho nespočetné množstvo rôznych faktorov. Príprava je o nízkej teplote, nízkom tlaku a množstve času. Práve preto môže byť výsledná chuť tak odlišná,“ pripomína Coffee Affection.
Studená káva je sladšia a určená pre pôžitkárov. Má jemné až sladkasté čokoládové tóny a viac kofeínu ako tradičná ľadová káva.
Tak čo, ktorú kávičku si vychutnáte nabudúce?