Aktualizované han Magazín

AKTUÁLNA správa: Karol III. sa stal oficiálne KRÁĽOM! Prvý raz to išlo NAŽIVO!

Karol III. sa v sobotu predpoludním počas zasadnutia rady pre nástupníctvo trónu v Paláci svätého Jakuba v Londýne oficiálne stal novým britským kráľom.

Ilustračný obrázok k článku AKTUÁLNA správa: Karol III. sa stal oficiálne KRÁĽOM! Prvý raz to išlo NAŽIVO!
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Predsedníčka nástupníckej rady Penny Mordauntová na zasadnutí tiež oficiálne ohlásila smrť kráľovnej Alžbety II.

„Princ Charles Philip Arthur George sa teraz, úmrtím našej panovníčky (Alžbety II.), stáva naším kráľom Karolom III. Bože, ochraňuj kráľa!“ vyhlásila nástupnícka rady podľa agentúry AFP.

Dané vyhlásenie, ktoré ako prví podpísali princ William a kráľovná manželka Kamila, sa v sobotu o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) prečíta z balkóna Paláca svätého Jakuba. Zasadnutie je po prvý raz v dejinách vysielané v televízii.

Najstarší syn

Najstarší syn zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. sa stal kráľom Spojeného kráľovstva a hlavou štátu 14 ďalších krajín vrátane Austrálie, Kanady a Nového Zélandu vo štvrtok automaticky po jej smrti.

Jeho oficiálne vyhlásenie však učinila v sobotu rada pre nástupníctvo trónu zložená zo stoviek politikov vrátane ministrov či bývalých premiérov, lídra opozície, ďalších vysokopostavených štátnych úradníkov, biskupov a tiež členov kráľovskej rodiny. Vyhlásenie budú sprevádzať salvy vypálené z Hyde Parku a londýnskeho Toweru.

Rada pre nástupníctvo trónu zasadá výlučne v prípade úmrtia monarchu, čo sa naposledy stalo v roku 1952, keď zomrel otec Alžbety II., kráľ Juraj VI.

Vyhlásenie sa po druhý raz bude neskôr počas soboty čítať aj v priestoroch Kráľovskej burzy v Londýne. Popoludnia majú vysokopostavení poslanci britského parlamentu vysloviť prísahu vernosti novému kráľovi.

Zložia prísahu

Prísahu budú môcť zložiť všetci členovia parlamentu po tom, čo sa po desiatich dňoch štátneho smútku parlament vráti do bežného chodu. Zloženie prísahy však nie je povinnosťou.

Vyhlásenie sa v nedeľu verejne prečíta aj v ďalších hlavných mestách Spojeného kráľovstva – v škótskom Edinburghu, severoírskom Belfaste a waleskom Cardiffe, ako aj v iných lokalitách, približuje denník The Guardian.

Nový britský kráľ Karol III. sa v piatok podvečer prvýkrát prihovoril verejnosti prostredníctvom videopríhovoru, v ktorom prisľúbil, že bude krajine slúžiť s „lojalitou, rešpektom a láskou“.

Ďalšie aktuálne témy

Zložil prísahu

„Je mojou smutnou povinnosťou oznámiť vám smrť mojej milovanej matky, kráľovnej (Alžbety II.),“ povedal Karol III. Dodal, že vie, ako hlboko s ním súcití celý národ a dokonca celý svet v dôsledku „nenapraviteľnej straty, akú sme my všetci utrpeli“.

Nový monarcha zdôraznil záväzok venovať „zvyšok svojho života“ svojej novej role panovníka Spojeného kráľovstva. Prisľúbil, že bude nasledovať „inšpirujúci príklad“ svojej matky pozostávajúci z „celoživotnej lásky a nezištnej služby“.

„Som si hlboko vedomý tohto úžasného dedičstva a povinností, ako aj obrovskej zodpovednosti panovníka, ktoré mi boli teraz odovzdané,“ citovala slová Karola III. BBC.

Alžbeta II. zomrela vo štvrtok vo veku 96 rokov a bola najdlhšie panujúcim britským monarchom – na tróne bola 70 rokov.

Karol III. podpísal dve kópie potvrdzujúce vyslovenú prísahu. Následne tak učinili aj dvaja svedkovia – jeho syn, princ William, a kráľovná manželka Kamila.

Novým kráľom sa stal Karol III.
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM