Technológie

Ako rýchlo DEGRADUJE batéria elektromobilu? Nové údaje VYTRÚ zrak všetkým neprajníkom!

Koľko kapacity batérie stratí elektromobil Tesla po prejdení viac ako 320-tisíc kilometrov? Dáta prekvapia hlavne kritikov.

Ilustračný obrázok k článku Ako rýchlo DEGRADUJE batéria elektromobilu? Nové údaje VYTRÚ zrak všetkým neprajníkom!
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Jedným z hlavných argumentov kritikov elektromobilov býva degradácia batérií áut s elektrickým pohonom. Tvrdia, že po niekoľkých rokoch je nutné drahú batériu vymeniť. Kde je však pravda?

Hrozí výmena batérie?

Tesla, ktorá je lídrom v predaji elektromobilov, zverejnila zaujímavé dáta. Automobilka sa v dokumente s názvom Tesla Impact Report 2022 zamerala aj na mieru degradácie batérií vo svojich autách.

„Často dostávame otázku: Budem musieť niekedy v budúcnosti vymeniť batériu? Odpoveď je nie. Keďže elektromobily predávame už viac ako desať rokov, máme spoľahlivý súbor údajov, ktorý nám ukazuje degradáciu batérie v priebehu času,“ informovala automobilka.

Degradácia nižšia, ako by ste čakali

Zo zverejnených dát vyplýva, že kapacita batérie stratí po 200-tisíc míľach (približne 322-tisíc kilometroch) iba 12 percent zo svojej pôvodnej kapacity (a teda aj dojazdu).

Batéria by tak mala podľa automobilky Tesla prekročiť životnosť samotného elektromobilu. „Odhadujeme, že vozidlo sa v USA zošrotuje po približne 200-tisíc míľach a v Európe po 150-tisíc míľach (približne 240-tisíc kilometrov, pozn. redakcie),“ dodala Tesla. Podľa zverejneného grafu by sa mali dáta týkať elektromobilov Model S a Model X.

Článok pokračuje pod grafom!

Graf degradácie batérie Tesla Model S a Model X
Graf degradácie batérie Tesla Model S a Model X / Zdroj: Tesla

Ako rýchlo stráca kapacitu?

Podľa portálu insideevs.com si však treba uvedomiť, že zverejnené dáta sú len orientačné, keďže životnosť batérie ovplyvňuje množstvo rôznych faktorov.

Portál vypočítal, že v prípade nájazdu 322-tisíc kilometrov sa stratilo jedno percento kapacity po prejdení 26 816 kilometrov, alebo po 67 nabíjacích cykloch, ak počas nich auto prešlo na jedno nabitie 400 kilometrov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM