Ako na správnu desiatu pre žiaka? Keksík neublíži, sladenú vodu vynechajte
Školský rok je tu a spolu s ním aj opätovná príprava desiatej. Ako správne pripraviť chutné a zdravé jedlo do školy?
Desiata školáka by mala byť zdravá a výživovo pestrá, uviedla pred začiatkom školského roka vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR Jana Hamade.
Kvalitná desiata pre dieťa by mala pozostávať z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, porcie zeleniny a ovocia a hodnotného nesladeného nápoja. Ide o zložky potravy, ktoré dodajú organizmu optimálne množstvo výživných látok, ako sú bielkoviny, tuky, cukry, ale aj vitamínov a minerálnych látok.
„Z minerálnych látok je pre vyvíjajúci sa organizmus najvýznamnejší vápnik, ktorého zdrojom sú najmä mlieko, mliečne výrobky, syry a jogurty, preto v rámci pestrosti stravy by mali rodičia zaradiť na desiatu aj mlieko a mliečne výrobky. Z mliečnych výrobkov sú veľmi hodnotné probiotické a acidofilné výrobky,“ priblížila Hamade.
V súčasnosti pribúda detí s rôznymi intoleranciami, najčastejšie na laktózu, prípadne mliečnu bielkovinu.
V tomto prípade je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR potrebné, aby rodičia navštívili detského lekára – špecialistu, ktorý následne určí najvhodnejšie potraviny pre deti v závislosti od zisteného stupňa intolerancie.
Svoje nezastupiteľné miesto má pri príprave desiatej aj cukor. Pre detský vek je charakteristická potreba tzv. rýchlych kalórií, preto nie je potrebné sladkosti úplne zakazovať. „Denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov, uprednostniť treba sladké pečivo, prípadne sušienky, sušené ovocie a cereálne sladké tyčinky pred tučnými múčnikmi a cukrovinkami,“ uviedla Hamade. Na rozdiel od potrebného príjmu cukru v jedle, sladené nápoje sú pre deti nevhodné. Obsahujú priveľa jednoduchých cukrov a zbytočne zvyšujú príjem energie, čo vedie k vzniku obezity.
Foto: ilustračné