Technológie

Ako monitorovať športové aktivity? Pomôžu inteligentné hodinky a fitness náramky

Pokiaľ sa chcete zamerať na zvýšenie kondície, zlepšenie športových výkonov, alebo len hľadáte pomôcku, ktorá vás bude motivovať k pohybu, siahnuť môžete po moderných technologických "hračkách".

Ilustračný obrázok k článku Ako monitorovať športové aktivity? Pomôžu inteligentné hodinky a fitness náramky
Zdroj: Unsplash.com

Rôzne inteligentné hodinky a športové náramky sa dnes udomácnili aj na zápästiach Slovákov. Už nie sú iba akousi predĺženou rukou telefónu, no môžu pomôcť pri skvalitnení fyzického a aj duševného zdravia.

Čo všetko vieme a chceme trackovať vo svojom živote? Môžu nám moderné technológie pomôcť pri plnení predsavzatí? Po ktorom druhu inteligentných zaradení by sme mali siahnuť?

Na tieto a mnohé ďalšie otázky sa v technologickom podcaste Čaj o 4tej, ktorý pripravuje operátor 4ka, zameral Roman Kadlec, technologický novinár z magazínu TouchIT.

Dva stupne

„Fitness náramky sú základný stupeň. Kedysi bol taký trend, že kúpim si fitness náramok, aby mi to počítalo kroky, lebo keď urobím desaťtisíc krokov, budem žiť zdravo,“ povedal Roman Kadlec, ktorý však upozorňuje, že pre zdravý životný štýl sa odporúča 150 až 300 minút strednej, resp. vysoko intenzívnej aktivity.

S dodržiavaním týchto odporúčaní môžu pomôcť práve fitness náramky: „Meria to tep, stres, môžu merať aj okysličenie krvi. Sú vhodné pre používateľov, ktorí nevyžadujú nejaké extra funkcie z hľadiska cvičenia.“

Prečítajte si tiež

Vo fitness náramkoch by ste (okrem prémiových modelov) márne hľadali GPS a prehľadný veľký displej.

„To je hlavný dôvod, prečo si ľudia priplatia za hodinky. Povedzme, keď chcú behávať, tak aby so sebou nemuseli brať telefón,“ vysvetľuje Kadlec a dodáva, že takého hodinky zaznamenávajú trasu pomocou GPS a následne vedia vyhodnotiť kvalitu tréningu.

Monitoring spánku

Zaujímavou voľbou, s ktorou sa mnohí ešte ani nestretli, môže byť aj tzv. smart prsteň. Veľa ľudí síce náramky a hodinky používa počas dňa, no pred spaním ich odkladajú na nočný stolík. Pokiaľ by sa ani napriek tomu nechceli vzdať monitoringu kvality spánku, pomôcť môže práve moderný inteligentný prsteň.

„Oura Ring bol prezentovaný ako prsteň, ktorý je navrhnutý na monitorovanie spánku. Aby to vyhodnocovalo fázy ako ľahký spánok, hlboký spánok, REM spánok. Podľa mňa je dôležité, že ten prsteň vyhodnocuje aj regeneráciu spánku,“ prezradil Roman Kadlec.

Technologický novinár dodáva dobrú radu pre všetkých, ktorí o nositeľnej elektronike uvažujú: „Nositeľné zariadenie je nástroj. Využívajme ten nástroj v náš prospech. Ak sú tam nejaké veci, ktoré nás iritujú, vypnime ich a zamerajme sa iba na to pozitívne. Treba nájsť správnu rovnováhu.“

Viac o trackovaní športových aktivít sa dozviete vo videu pod článkom. Podcast Čaj o 4tej si môžete vypočuť aj na platforme Spotify.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM