Regióny

Ak máte doma TENTO antiperspirant, VYHOĎTE ho! Obsahuje TOXICKÉ látky

Antiperspirant, ktorý si obľúbili aj Slováci, obsahuje podľa hygienikov toxické látky.

Ilustračný obrázok k článku Ak máte doma TENTO antiperspirant, VYHOĎTE ho! Obsahuje TOXICKÉ látky
3
Galéria

Českí hygienici varujú pred výrobkom, ktorý sa predáva aj na Slovensku. Reč je o antiperspirante protect & care od spoločnosti Nivea.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva ho označilo za nebezpečný!

Konkrétne ide o NIVEA ANTI-PERSPIRANT protect & Care, číslo šarže/ sp. do: 91423610, 85908.919.AG.01, EAN: 42289005.

Čo odhalili?

Ide o antiperspirant s nanášaním na pokožku pomocou roll-on guličky. Je v sklenenej fľaštičke modrej farby s objemom 50 ml.

Dôvodom nebezpečnosti má byť látka Butylphenyl Methylpropional (lilial), ktorá je medzi prísadami uvedená aj na zadnej strane výrobku.

„Zistilo sa, že v prípade tohto výrobku nie sú preukázateľne dodržané požiadavky nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Podľa článku 14 ods. 1 písm. a) nariadenia nesmú kozmetické výrobky obsahovať zakázané látky uvedené v prílohe II. Látka 2-(4-terc-butylbenzyl) propanal (CAS 80–54–6; lilial) je uvedená v prílohe II pod referenčným číslom 1666. Látka je klasifikovaná ako toxická pre reprodukciu kategórie 1 B. Vedecký výbor pre bezpečnosť spotrebiteľa neschválil udelenie výnimky pre túto látku a lilial tak nesmie byť, rovnako ako iné látky klasifikované ako CMR (karcinogénne, mutagénne alebo toxické pre reprodukciu) používaný ako prísada kozmetických prípravkov. Testami na zvieratách bolo preukázané, že je látka lilial toxická pre reprodukciu a jej použitie tak predstavuje riziko pre ľudské zdravie,“ vysvetľuje hygiena.

Fotografie výrobku nájdete v našej galérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Nebezpečný antiperspirant
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM