ELA Správy Zo Slovenska

Ak dostanete rekreačný poukaz, môžete ho DAROVAŤ členom rodiny: Návrh SNS schválil parlament

Zamestnanec bude môcť od budúceho roka preniesť rekreačný poukaz aj na svojho rodiča. Vyplýva to z novely Zákonníka práce poslancov koaličnej SNS, ktorú Národná rada v stredu definitívne schválila.

Ilustračný obrázok k článku Ak dostanete rekreačný poukaz, môžete ho DAROVAŤ členom rodiny: Návrh SNS schválil parlament
Zdroj: TASR

„Prenositeľnosť rekreačného poukazu na rodiča zamestnanca má plošne podporiť možnosť využívania rekreačného poukazu zamestnanca a maximalizovať efektivitu ich pozitívnych vplyvov. Vďaka možnosti prenosu rekreačného poukazu bude mať rodič zamestnanca s nižším disponibilným príjmom väčšiu možnosť zúčastniť sa na aspoň jednej rekreácii počas roka, ktorá je potrebná na regeneráciu fyzických a psychických síl a zvýšenie kvality ich života,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Aj členovia rodiny

Podľa súčasného zákona sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok naň majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky. Príspevok na rekreáciu je vo výške 55 percent oprávnených nákladov, najviac však do výšky 275 eur za kalendárny rok.

Podľa schválenej novely môžu rekreačné poukazy okrem zamestnancov, ich detí a partnerov využívať aj ich rodičia.

„Chceme, aby preukaz plynule prešiel ako darček rodičom, ktorí ich vychovali, ktorí pre túto spoločnosť niečo urobili. Vezmite si dôchodcov, ktorí majú nejaký smiešny 400-eurový dôchodok. Nikde by sa za tieto peniaze nedostali,“ vysvetlil poslanec za SNS Rudolf Huliak.

Nie všetci to vítajú

Zamestnávatelia zmenu vítajú. Zároveň však hovoria, že darovaním iným osobám neprispejú k oddychu zamestnancov.

„Stráca sa nám pôvodný význam. Tým pádom zamestnanec zostane neoddýchnutý, ale rekreačný poukaz sa minie,“ myslí si generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

,,Ak zamestnanec preferuje dovolenku v zahraničí, môže umožniť rodičom čerpať svoj príspevok na rekreáciu, ktorý by inak osobne nevyužil. Využívanie rekreačných poukazov sa stalo stabilnou súčasťou slovenského cestovného ruchu aj počas pandemických období,“ uviedol pre RTVS generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.

Rekreačné poukazy boli zavedené od roku 2019. Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok na rekreáciu majú firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná. Novela bude účinná od 1. januára 2025.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM