Magazín

Ak by sa opäť narodili, 9 VECÍ by navždy zmenili: Čo ľutujú zomierajúci NAJVIAC?

Ak chcete prežiť plnohodnotný a šťastný život, nerobte isté chyby ako mnohí pred vami. Najčastejšie výčitky a želania zomierajúcich vás môžu inšpirovať k lepšiemu životu.

Ilustračný obrázok k článku Ak by sa opäť narodili, 9 VECÍ by navždy zmenili: Čo ľutujú zomierajúci NAJVIAC?
Zdroj: pixabay.com

Grace Bluerocková sprevádzala niekoľko rokov zomierajúcich na ich poslednej ceste. Opatrovateľka často sedávala pri ich lôžkach, a práve tu sa jej pred posledným výdychom zdôverili s vecami, ktoré ľutovali počas svojho života. Informuje o tom Mind Body Green.

Opatrovateľka si nenechala pre seba tieto tajomstvá a z príbehov povyberala najčastejšie výčitky, ktoré umierajúcich sprevádzali na sklonku života. Toto je deviatka najčastejších výčitiek.

1. Viac by milovali

Mnohí vyjadrili ľútosť nad tým, že neboli viac chápaví, starostliví a v prítomnosti ľudí, ktorí boli pre nich dôležití. Priali si, aby mali odvahu povedať „ľúbim ťa“ oveľa častejšie.

2. Boli by lepší partneri, rodičia

Zomierajúci podľa slov opatrovateľky časti ľutovali, že svoje rodiny vnímali ako samozrejmosť. No až keď vážne ochoreli, naplno si uvedomili ich lásku a starostlivosť.

3. Menej by pracovali

Jej pacienti často skloňovali jediné slovo – práca. Mnohí z nich premeškali dôležité momenty v živote svojich detí. Trpko ľutovali chvíle, ktoré už nebolo možné zopakovať. Grace Bluerocková ako príklad uviedla smutný príbeh istého predajcu: „Spomínam si na jedného takého človeka – predajcu, od ktorého šéf očakával, že bude na cestách tri týždne a to každý mesiac. Doma mal malú dcérku. Hoci bol pre ňu výborným živiteľom, nikdy ju dobre nepoznal. Ako dospievala, pokúšal sa s ňou nadviazať vzťah, ale už bolo neskoro dobehnúť stratený čas. Nikdy si úplne neodpustil, že uprednostnil čas v práci pred ňou.“

7. Starali by sa o seba lepšie

Väčšina pacientov sa zhodla na tom, že ak by venovali viac pozornosti svojmu zdraviu, relaxu a viac by spali alebo sa lepšie stravovali, pravdepodobne by neochoreli.

8. Robili by viac pre iných

Napriek svoju stavu často pacienti mysleli na druhých. „Mnohí pacienti sa rozhodli – často priamo zo svojich lôžok v hospici – darovať svoje peniaze charitatívnym organizáciám a iným organizáciám, chceli tak pozitívne ovplyvniť životy druhých aj vtedy, keď tu už nebudú,“ vysvetlila Grace Bluerocková.

9. Venovali by sa k práci, ktorá…

Mnohí pacienti priznali, že ich práca nikdy nebavila. Práca bola len prostriedok na platenie účtov. Ak by dostali druhú šancu, zamestnali by sa v odvetví, v ktorom by získali väčší pocit naplnenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM