MI Zo Slovenska

Zakázané interrupcie majú kruté následky. Slovensko váha, kam ďalej

Obnovia sa ponižujúce potratové komisie? Anna Záborská by chcela poznať dôvody, pre ktoré ženy podstupujú interrupciu. Zatiaľ však odmieta, že by presadzovala prísny poľský model.

Ilustračný obrázok k článku Zakázané interrupcie majú kruté následky. Slovensko váha, kam ďalej
Zdroj: Možnosť voľby, o.z.

Poriadne horúca debata sa strhla medzi tromi političkami v relácii TV Markíza Na telo. Rozvášnila ich mimoriadne citlivá téma sprísnenia zákona o umelom prerušení tehotenstva, ktorá sa zrejme čoskoro dostane na rokovanie parlamentu. Predložiť ju chcú ultrakonzervatívni opoziční poslanci. Zmeny v tejto oblasti však avizuje aj koalícia.

Potratové komisie?

Proti konzervatívnej poslankyni Anne Záborskej z klubu OĽaNO sa v štúdiu TV Markíza postavili eurospolankyňa za Smer Monika Beňová a europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Všetky tri političky sa zhodli na tom, že interrupcie sú smutnou realitou, ktorá by sa mala znižovať. Ďalej sa však ich názory už rozchádzali. Podľa Záborskej by riešením nechceného tehotenstva mohli byť anonymné pôrody, prípadne sociálna pomoc od rôznych organizácií.

„Až 75 percent žien vo Francúzsku sa rozhodne pre potrat zo sociálno-ekonomických dôvodov. My dôvody slovenských žien nepoznáme, lebo sa ich na to nikto nepýta,“ uviedla poslankyňa Záborská.

Beňová i Nicholsonová zareagovali s nevôľou a otázkou, komu by sa mali ženy spovedať s takými intímnymi vecami.

Záborskej poznámka mohla vyvolať spomienku na ponižujúce potratové komisie, kam museli ženy za bývalého režimu ísť, aby dostali súhlas s prerušením tehotenstva.

Nie zákazy, ale sexuálna výchova

Monika Beňová sa ľudsky obracala na Annu Záborskú s tým, že rešpektuje jej pohľad na vec a prosí ju, aby aj ona rešpektovala iný názor. Zdôrazňovala, že drvivá väčšina žien sa pre takýto smutný krok rozhodne pre zlú sociálnu situáciu a nemá na výber.

„Mnohé z tých žien majú problémy, ktoré si my tri nevieme ani predstaviť, a potom radšej zvolia poslednú možnosť, a tou je interrupcia,“ pridala sa aj Ďuriš Nicholsonová.

Europoslankyňa za SaS pridala aj kruté číslo zo štatistík, ktoré ilustruje následky konzervatívnej politiky v oblasti práv žien:

Až 70-tisíc žien ročne zomrie po celom svete na následky nelegálnych potratov. Zákazy interrupcie jednoducho neodstránia, iba ich presunú do nebezpečnej čiernej zóny.

„Najlepším riešením je sexuálna výchova na školách a dostupná antikoncepcia preplácaná zdravotnou poisťovňou. Potvrdzujú to analýzy OSN i Svetovej zdravotníckej organizácie,“ dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Rozdelená spoločnosť

Anna Záborská zatiaľ odmietla, že by v parlamente presadzovala prísny poľský model, podľa ktorého existuje právo na interrupciu len v mimoriadnych situáciách, ako je znásilnenie alebo ohrozenie života ženy. Či sa však o to nepokúsi niekedy v budúcnosti, už vylúčiť nedokázala.

Slovenská spoločnosť zostáva v tejto otázke rozdelená. Dokazuje to prieskum agentúry Focus pre TV Markíza z augusta 2019:

Za sprísnenie zákona o umelom prerušení tehotenstva je 42 percent respondentov, 50 percent je proti a osem percent sa nevedelo vyjadriť.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM