Magazín

Zabúdate? Na pamäť pomáhajú vajcia, KOĽKO ich treba zjesť?

Podľa najnovšieho výskumu sú to práve vajcia, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť. Využite ich silu.

Ilustračný obrázok k článku Zabúdate? Na pamäť pomáhajú vajcia, KOĽKO ich treba zjesť?
Zdroj: Dnes24.sk/DALL-E (umelá inteligencia) , Unsplash.com

V každej škrupinke sa ukrýva veľké množstvo vitamínov, minerálov a živín. No najnovší výskum publikovaný v časopise Nutrients našiel súvislosť medzi konzumáciou vajec a lepšou sémantickou pamäťou a výkonných funkcií u žien. Informuje o tom Health.

„Predchádzajúca literatúra o vplyve cholesterolu v strave na kognitívne zdravie je v rozpore s niektorými štúdiami, ktoré poukazujú na negatívny účinok, iné vykazujú pozitívny účinok a ďalšie nevykazujú žiadny účinok,“ uviedla doktorka Donna Kritz-Silversteinová, hlavná riešiteľka štúdie z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Práve preto sa tamojška doktorka rozhodla, že sa pokúsi objasniť v praxi tieto rozpory. Ako? Donna Kritz-Silversteinová so svojím tímom sa pozrela na to, aký vplyv má konzumácia vajec na seniorov.

Takmer 900 dobrovoľníkov

Na testovanie získali údaje od 890 dospelých – z toho bolo 357 mužov a 533 žien. Účastníci dlhodobého pozorovania mali viac ako 55 rokov, no priemerný vek bol medzi 70 a 72 rokov.

Dobrovoľníci ostali dlhodobo pod dohľadom vedcov a pomocou pozorovacej kohortovej štúdie boli testovaní na jazyk, pozornosť a mentálnu flexibilitu.

„14 % mužov a 16,5 % žien uviedlo, že nikdy nejedli vajcia. Naproti tomu 7 % mužov a takmer 4 % žien uviedlo, že konzumujú vajcia viac ako päťkrát týždenne. Vo všeobecnosti však muži konzumovali viac vajec ako ženy. V priemere si ich dopriali dvakrát až štyrikrát týždenne alebo viackrát za týždeň. Ženy s väčšou pravdepodobnosťou nejedli vajcia ako muži, alebo konzumovali jedno až tri za mesiac,“ píše Health.

Po tomto zistení upravil vedecký tím seniorom stravu. Je zaujímavé, že u žien, ktoré do svojho jedálnička pridali pravidelnú konzumáciu vajec, zaznamenali odborníci menej zhoršené „skóre plynulosti“ – čo je ukazovateľ sémantickej pamäte a výkonných funkcií.

Koľko vajec zjedli, aby sa dopracovali k takémuto dobrému výsledku? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM