Technológie

Veľké bezpečnostné RIZIKO! Smartfóny obľúbených značiek majú ŠPEHOVAŤ používateľov

Nová štúdia tvrdí, že telefóny od viacerých obľúbených výrobcov, ktorých produkty sú rozšírené aj medzi Slovákmi, majú sledovať svojich používateľov.

Ilustračný obrázok k článku Veľké bezpečnostné RIZIKO! Smartfóny obľúbených značiek majú ŠPEHOVAŤ používateľov
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com

Technologický svet sa otriasa pod váhou ďalšieho škandálu. Hlavnú úlohu v ňom tentoraz hrajú čínski výrobcovia smartfónov, ktoré sa tešia veľkej popularite aj medzi slovenskými používateľmi. Nová štúdia Edinburskej univerzity a Trinity College Dublin odhalila šokujúce informácie.

Tajné sledovanie

Ako informoval server Gizmochina, podľa štúdie majú telefóny viacerých čínskych značiek zhromažďovať a prenášať údaje o ich používateľoch. Všetko sa má navyše diať bez ich vedomia a súhlasu.

Štúdia konkrétne menuje značky Xiaomi, OnePlus a Oppo.

Spyware (špehovací software) sa má v telefónoch spomenutých výrobcov nachádzať v podobe predinštalovaných systémových aplikácií. Ako informoval portál, tieto aplikácie majú často prednastavené rôzne pochybné oprávnenia.

„Aplikácie aktívne zhromažďujú a odosielajú citlivé informácie týkajúce sa zariadenia, polohy, profilu používateľa a dokonca sociálnych vzťahov,“ píše Gizmochina. Diať sa tak má aj v prípade zodpovedných používateľov, ktorí dbajú na ochranu súkromia a odmietajú rôzne analytické funkcie a navyše nepoužívajú ani cloudové úložisko a služby rôznych tretích strán.

Prečítajte si tiež

Veľký problém

„Telefóny odosielajú jedinečné informácie o zariadení, ako sú identifikátory zariadenia, súradnice GPS, vzory používania aplikácií, históriu hovorov a SMS a čísla kontaktov,“ dodáva portál.

Používatelia o zdieľaní citlivých dát nie sú nijakým spôsobom informovaní a nemajú ani možnosť, ako by mu zabránili. Podľa Gizmochina ide o veľký problém: „Zozbierané údaje sa dajú ľahko prepojiť s daným jednotlivcom a použiť na účely sledovania.“

Portál však dodáva, že štúdia sa uskutočnila na zariadeniach predávaných na čínskom trhu. Globálnych distribúcií sa tak problém týkať môže, no nemusí. Ak ste svoj mobilný telefón kúpili priamo z Číny, mali by ste si dať pozor. "Ľudia, ktorí si svoje zariadenia zakúpili v Číne, ako sú napríklad študenti alebo obchodní cestujúci, si musia uvedomiť, že podľa štúdie sa postupy zhromažďovania údajov nezmenia ani po opustení krajiny, dodáva server.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM