Aktualizované Zo Slovenska

VAROVANIE pred extrémnymi mrazmi: Blíži sa zrejme najchladnejšia noc a teploty klesnú na -23 °C!

Počas nasledujúcej noci, z nedele na pondelok (24. 1.), klesne teplota v niektorých okresoch pod mínus 20 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE pred extrémnymi mrazmi: Blíži sa zrejme najchladnejšia noc a teploty klesnú na -23 °C!
2
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni výstrahy prvého a druhého stupňa pred nízkou teplotou pre viacero okresov. Z nedele na pondelok (24. 1.) hrozia na strednom a východnom Slovensku teploty okolo mínus 20 stupňov Celzia, v niektorých okresoch mínus 15 až mínus 18 stupňov Celzia.

Najchladnejšia noc

V noci z pondelka na utorok (25. 1.) by predbežne malo byť ešte chladnejšie, až mínus 23 stupňov Celzia. Uvádza to SHMÚ na sociálnej sieti. „Predpovedané minimá nie sú vzhľadom na ročnú dobu výnimočné, avšak je šanca na najchladnejšiu noc v doterajšom priebehu zimy,“ uvádzajú meteorológovia. Dodávajú, že noc z 25. na 26. januára bude výrazne teplejšia.

V chladnom vzduchu sa bude nasledujúcich hodinách od západu do našej oblasti podľa meteorológov presúvať stred tlakovej výše. V nedeľu dopoludnia je jej stred nad Beneluxom, ale postupne sa presunie do našej oblasti a sčasti aj nad východnú Európu, tvrdí. „V utorok sa stred tejto tlakovej výše presunie viac na juh a počasie u nás začne ovplyvňovať okludujúci frontálny systém postupujúci k nám od severu,“ skonštatovali meteorológovia.

Vysvetľujú, že vďaka zoslabnutiu vetra a zmenšenej oblačnosti sa vytvoria vhodné podmienky na výraznejší pokles teploty vzduchu, a to najmä na miestach so snehovou pokrývkou, ktorá sa aktuálne nachádza na viacerých miestach.

Kde bude najväčšia zima?

Silné mrazy zasiahnu stred a východ Slovenska. Výstraha druhého stupňa pred nízkou teplotou platí pre okresy Brezno, Kežmarok, Levoča, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín, Čadca, Gelnica, Spišská Nová Ves a Rožňava. „Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ upozorňujú meteorológovia.

Prvý stupeň výstrahy vydal SHMÚ pre okresy Žilina, Turčianske Teplice, Martin, Kysucké Nové Mesto, Bytča, Bardejov, Humenné, Medzilaborce, Prešov, Snina, Stropkov, Svidník, Sobrance, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Banská Bystrica, Detva, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen a Žiar nad Hronom.

Výstrahy podľa SHMÚ platia od polnoci do pondelkového rána 8.00 hod. Pre východ Slovenska platí do nedele do polnoci výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi.

Mráz aj cez deň

Ako uvádza portál iMeteo.sk, najchladnejšie bude v priebehu nočných a ranných hodín. Na viacerých miestach sa totiž nachádza snehová pokrývka, pri ktorej klesajú teploty výrazne nadol. Počas noci bude najteplejšie v oblastiach, kde nie je snehová pokrývka, prevažne na západnom Slovensku. Teploty tu budú klesať na mínus 2 až mínus 8 °C.

V ostatných častiach nášho územia budú teploty klesať na mínus 7 až mínus 14 °C. V dolinách a v kotlinách by pri vyjasnení a utíšení vetra mohli teploty klesať aj pod mínus 20 °C. Chladno nebude len v noci ale aj počas dňa. Teploty by sa mali pohybovať od mínus 6 °C na severe po 2 °C v najteplejších regiónoch Slovenska.

Foto: ilustračné

Výstraha pred nízkymi teplotami 24.-25. január 2022
2
Galéria
Zdroj: SHMÚ
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM