han Zo Slovenska

VAROVANIE analytikov: Po odchode pápeža hrozí niektorým okresom predaj z okienka!

Prečo na Slovensku neevidujeme prudší nárast prípadov delta variantu koronavírusu? Odpoveď sa snažia nájsť experti na dáta, ktorí sa na to pozreli podrobnejšie.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE analytikov: Po odchode pápeža hrozí niektorým okresom predaj z okienka!
Zdroj: TASR/AP

Analytici z portálu Dáta bez pátosu sa v príspevku na Facebooku zamysleli nad údajmi o delta variante počas leta v jednotlivých štátoch Európy. „Višegrádske krajiny Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko sú už 8. týždeň veľmi a mimoriadne nízko v počte prípadov a rovnako v počte obetí. Rovnako je veľmi nízky rast počtu prípadov, dokonca Česko je stabilné už druhý mesiac v podstate bez rastu,“ uvádzajú experti.

Vysvetlenie expertov

Prečo teda Slovensko ešte nezviera ten obávaný delta variant? „Toto nevieme vysvetliť. Jednou hypotézou je kombinácia vysokej premorenosti v II. vlne a slušnej zaočkovanosti pred príchodom delty. Opakujeme, že všetky krajiny sa v delta vlne už vybrali silným rastom počtu infikovaných a sú minimálne na dvojnásobných číslach oproti Slovensku. Aj Rakúsko je takmer 10-krát vyššie,“ hľadajú odpoveď analytici.

„Slovensko je síce zaočkované najmenej (40% obe dávky) z celej populácie, ale sme obklopení silne zaočkovanými krajinami: Rakúsko a Maďarsko 57%, Česko a Poľsko okolo 50%. To je predpokladom dobrej ochrany aj pri mobilite a cestovaní z Slovenska do blízkeho okolia,“ vysvetľujú Dáta bez pátosu.

Štáty podľa očkovania

Odborníci na dáta, čísla a grafy sa pozreli na krajiny, ktoré sú slušne zaočkované a na tie, ktorú sú slabo. „Slušne zaočkované krajiny – nad 50% ktoré deltou prechádzajú, sú: Veľká Británia, Portugalsko, Španielsko, Francúzsko. Naopak, medzi tie slabo zaočkované patrí napríklad Bulharsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Moldavsko, ale aj Rumunsko,“ konštatujú odborníci.

Podľa ich zistení Bulharsko rastie v počte hospitalizovaných a aj obetí tak rýchlo, že pravdepodobne tam budeme posielať zdravotníkov podobne ako sme posielali hasičov do Grécka. „Majú 2 500 pacientov a denne pribúda 200–250…“ tvrdia Dáta bez pátosu.

Ďalšie aktuálne témy

A čo u nás?

Analytici v statuse priznali, že nevedia predpokladať, čo sa stane, kedy, a či vôbec. Lenže vzhľadom na rôznu zaočkovanosť regiónov je podľa nich pravdepodobné toto:

  • silne zaočkované okresy budú aj vďaka vysokej minulej premorenosti a kombinácii týchto 2 faktorov na tom relatívne dobre
  • slabo zaočkované okresy sa môžu spoliehať len-a-len na bývalé silné premorenie. Ale v takej situácii bolo aj Bulharsko a dostalo

„Držme si palce, ale letecké dni a ten Šaštín-Stráže nie sú dobré nápady. V krajine Normanské ostrovy, so 175-tisíc obyvateľmi, sa 100-percentne zaočkovaní dôchodcovia nad 60 rokov infikovali behom 4 týždňov v takých počtoch, že by som sa bál v Šaštíne stáť aj za plotom,“ zamýšľajú sa Dáta bez pátosu.

September ukáže

Na záver sa ešte dátoví analytici pozastavili pri odhade na najbližší mesiac. „September ukáže. Dnešných 111 nových prípadov je len o 10 viac ako takto v pondelok pred dvomi týždňami, čo je za nás dobré. Bratislave gratulujeme k 74% zaočkovanosti vo veku nad 50 rokov. To je "šupa“ číslo, čo sa týka výhľadu. Predaj z okienka v Bratislave nehrozí. Ale v niektorých okresoch bude hneď po pápežovi…" uzavreli Dáta bez pátosu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Aj toto vás môže zaujať:

❤️POMOC V DELTE: NEZNÁMY PARAMETER - PREMORENOSŤ? Pozerajúc na Európu a analyzujúc nárast DELTY v jednotlivých...

Posted by Dáta bez pátosu on Tuesday, August 24, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM