MI Zo Slovenska

Váhate nad sčítaním obyvateľov? POZOR! Hrozí vám pokuta

Už niekoľko dní na Slovensku beží elektronické sčítanie obyvateľstva. Do formulára musíte zadať niekoľko osobných údajov, inak vás štát môže pokutovať.

Ilustračný obrázok k článku Váhate nad sčítaním obyvateľov? POZOR! Hrozí vám pokuta
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Viac ako milión ľudí už využilo možnosť, aby sa na stránke scitanie.sk zaevidovalo a uviedlo štátu všetky požadované informácie o sebe a svojej rodine.

Hoci je celý proces anonymný, niektorí sa boja straty súkromia, pretože do formulára zadávajú svoje rodné číslo. Štatistický úrad uisťuje, že nie je dôvod na obavy a rodné číslo nikto nebude spájať s vaším menom. Okrem toho je dobré mať na pamäti, že sčítanie je povinné a za nesplnenie tejto povinnosti môžete dostať aj pokutu.

Prečo je to dôležité

Naposledy sa ľudia na Slovensku sčítavali pred desiatimi rokmi. Už vtedy sa ukázalo, že to rozhodne nie je len zbytočná štatistická zábavka. Zo získaných údajov sa totiž odvíjajú aj financie pre mestá a obce, ale aj náboženské skupiny a práva pre národnostné menšiny.

V roku 2011 sa napríklad sťažovala Bratislava, že sa nesčítalo približne 60-tisíc jej obyvateľov, čo ju pripravuje o zhruba 15 miliónov eur ročne z podielových daní.

Sčítanie obyvateľov je mimoriadne dôležité aj pre život a fungovanie cirkví na Slovensku. Príspevky od štátu môžu získavať len oficiálne registrované cirkvi a na to je nutné, aby sa k nej hlásilo aspoň 50-tisíc členov.

Údaje zo sčítania obyvateľstva sú však najdôležitejšie pre mestá a obce, ktoré aj vďaka týmto informáciám z prvej ruky môžu optimálne plánovať svoj ďalší rozvoj najmä v oblasti dopravy, materských škôlok a sociálnych služieb.

Je to delikt

Do elektronického formulára musí každý povinne uviesť niekoľko osobných údajov. V prvom rade je to rodné číslo, ďalej rodinný stav a osoby, s ktorými človek žije v domácnosti. Štát však chce vedieť aj vašu národnosť, náboženské vyznanie či dosiahnuté vzdelanie.

Zo získaných administratívnych údajov vedia úradníci zistiť, kto si túto občiansku povinnosť splnil a kto nie. Ľudia, ktorí sa nesčítajú, by teoreticky mohli dostať pokutu od 50 do 250 eur.

Ak sa nesčítate povedzme celá štvorčlenná rodina, pokuta môže byť poriadne vysoká, keďže sa udeľuje za každú nesčítanú osobu. „Ak sa obyvateľ nesčíta, je to správny delikt a môže byť pokutovaný podľa zákona 223/2019 o sčítaní,“ uviedla pre Dnes24 Jasmína Stauder zo Štatistického úradu SR.

Sankcie by mali vyberať jednotlivé obce, ale zatiaľ nie je jasné, do akej miery budú chcieť postupovať voči svojim obyvateľom represívne. Čas na sčítanie máte do konca marca a výsledky by mali byť známe na začiatku budúceho roka.

Bizarnosti

Manželstvo párov rovnakého pohlavia sa vo formulári zaškrtnúť nedá, zato môžete uviesť, že žijete v spoločnej domácnosti s 30 svokrami!

Keď sčítanie odštartovalo, ukázalo sa, že celkom bezproblémové to nebude. LGBTI komunita upozorňuje, že sčítací formulár je pre inak ako heterosexuálne orientovaných ľudí diskriminačný. Viac sa dočítate v článku TU.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM