Rastislav Búgel Zo zahraničia

V Európe sa začalo dariť OBROVSKÉMU druhu pavúka: Môže byť veľký ako ľudská DLAŇ

Ak máte strach z pavúkov, toto vás nepoteší. V Európe sa začal šíriť jeden mimoriadne veľký druh, ktorý bol na pokraji vyhynutia.

Ilustračný obrázok k článku V Európe sa začalo dariť OBROVSKÉMU druhu pavúka: Môže byť veľký ako ľudská DLAŇ
Zdroj: Pexels.com

Britskí biológovia odhalili, že sa v Európe začalo dariť druhu pavúkov, ktorý bol ešte donedávna na pokraji vyhynutia. Na základe správ zahraničných médií o tom informuje server TN.cz.

Britskí biológovia podľa BBC evidujú výrazný nárast počtu jedincov veľkého pavúka lovčíka mokraďového.

Sedem centimetrov veľký pavúk

V prípade dospelých jedincov ide o obra. Dosahuje veľkosť až sedem centimetrov. „Samice sú pôsobivé čo do veľkosti, ale aj krásne – je naozaj výnimočné ich vidieť,“ povedal pre The Independent správca rezervácie v Norfolku Tim Strudwick.

Hoci tento druh pavúka nie je jedovatý, jeho impozantná veľkosť mnohých vystraší. Navyše, tieto pavúky dokážu behať po vodnej hladine a loviť tak potravu. Žijú obvykle v blízkosti vody a lovia iné pavúky, bezstavovce a niekedy aj menšie ryby..

U susedov ide o vzácnosť

Ešte pred niekoľkými rokmi hrozilo, že tento druh vyhynie. Vďaka snahe viacerých britských spoločností sa tak ale nestalo a aktuálne sa odhaduje, že len samíc už žije viac ako 10-tisíc.

Pavúka poznajú napríklad aj v Česku, hoci v tamojšej prírode sa zatiaľ vyskytuje naozaj len vzácne. „Česká arachnologická spoločnosť ho označuje za kriticky ohrozeného a eviduje iba 26 nálezov v uplynulých 70 rokoch. Je ale zjavné, že jeho počty sa časom začali zvyšovať. Zatiaľ čo od roku 1950 do začiatku nového tisícročia mala spoločnosť len sedem hlásení, po roku 2001 ich eviduje 19,“ uvádza portál TN.cz.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM