Správy Zo Slovenska

Únia miest a ZMOS kritizujú nový zákon o výstavbe: Je neodborný a spôsobí CHAOS

Združeniam, ktoré zastupujú mestá a obce na Slovensku sa nepáči vládou schválený návrh zákona o výstavbe. Budú žiadať jeho prepracovanie.

Ilustračný obrázok k článku Únia miest a ZMOS kritizujú nový zákon o výstavbe: Je neodborný a spôsobí CHAOS
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS) nepovažuje rozhodnutie vlády schváliť stavebnú legislatívu za správne rozhodnutie.

ZMOS je presvedčené, že stavebná legislatíva potrebuje také parametre, ktoré pomôžu samosprávam, ich obyvateľom a rovnako aj investorom.

„Preto očakávame, že vláda SR nebude pokračovať v legislatívnom procese a do parlamentu nepredloží na schválenie to znenie, ktoré bolo dnes predmetom jej rokovania. Podľa nášho názoru je tento prístup hazard s legislatívnymi pravidlami, postojmi odbornej verejnosti, skúsenosťami z aplikačnej praxe a nedôverou stavebného priemyslu. Nič z toho Slovensko nepotrebuje,“ uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie združenia Michal Kaliňák.

Pripravujú sa na rokovania

Združenie bolo aktívne v pripomienkovaní vládnej legislatívy, čo prezentovalo aj na rokovaniach vrátane tripartity. „V pracovnom tíme sme vytvorili našu rýchlu novelu stavebného zákona, ktorú sme predstavili médiám a postupne aj sociálnym partnerom. Aktuálne ešte rokujeme so zástupcami relevantných politických strán a snažíme sa získať podporu pre riešenie, ktoré sa javí ako najvhodnejšie a najschodnejšie,“ konštatoval starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov a šéf expertného tímu združenia pre stavebnú legislatívu Martin Chren.

ZMOS pripomína, že je pripravené operatívne rokovať tak so zástupcami relevantných politických strán, ako aj s predstaviteľmi vládnej koalície o svojom návrhu, rýchlej novele platného zákona, ktorá je na túto dobu najideálnejším riešením problémov a zároveň vytvorí podmienky na také spracovanie novej stavebnej legislatívy, ktorá bude všeobecne akceptovateľná, lebo bude dôveryhodná.

Prečítajte si tiež

ÚMS trvá na tom, že oba predložené návrhy noviel zákonov sú neodborne a nekvalitne pripravené.

Chaos v právnom systéme?

Únia pokračovala, že významne ohrozujú ako postavenie miest a obcí v ich doterajších kompetenciách, tak aj postavenie samotných obyvateľov a ich možnosť reagovať a oprávnene ovplyvňovať kvalitu života vo svojom meste.

Podľa ÚMS by vláda SR predložené novely stavebnej legislatívy s trvajúcimi a nedoriešenými rozpormi nemala akceptovať.

„Schválenie legislatívy s rozpormi vedie k chaosu v právnom systéme, vyvoláva neistotu u účastníkov konaní a spochybňuje skutočný záujem vlády o zlepšenie v tejto oblasti. ÚMS bude žiadať poslancov Národnej rady (NR) SR, aby legislatívu v tomto znení vrátili vláde SR na prepracovanie. ÚMS je pripravená rokovať a hľadať spravodlivé riešenie, ktorého výsledkom bude kvalitná, odborná, spravodlivá a efektívna stavebná legislatíva, ktorú Slovensko nutne potrebuje,“ dodala hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy Daniela Piršelová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Najnovšie udalosti

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM