MI Politika

Tvrdé výzvy: Matovič musí byť vymenený a odísť by mal aj Krajčí

Premiér aj minister zdravotníctva vraj očividne svoju prácu nezvládajú a mali by odstúpiť. Hovorí to odchádzajúca členka SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová aj opozícia.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdé výzvy: Matovič musí byť vymenený a odísť by mal aj Krajčí
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Najviac kritiky sa v týchto dňoch valí na hlavu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Slovensko kraľuje svetovým rebríčkom v počte obetí Covid-19, má chaos v dátach o koronavíruse a časť verejnosti je pobúrená zmenami vo vyhláške o interrupciách. Nečudo, že sa množia výzvy na odstúpenie Mareka Krajčího i Igora Matoviča.

Nicholsonová prehovorila

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová odchádza z SaS. Ako to už v podobných situáciách býva, začala rozprávať oveľa otvorenejšie ako doteraz.

„Musí sa nájsť niekto, kto zakričí, že cisár je nahý a Matovič musí byť vymenený. Nevidím inú možnosť. To je tak do očí bijúce, že to nezvláda,“ uviedla v rozhovore pre Denník N.

Tvrdí, že Igora Matoviča by mal nahradiť nejaký schopný manažér, pretože vo vláde nefungujú základné procesy a má zle nastavený manažment. Poukazuje na zlé míňanie eurofondov i kolabujúce nemocnice. „Pri všetkej úcte, minister Krajčí tam už dávno nemal byť,“ dodáva Lucia Ď. Nicholsonová.

Europoslankyňa nie je jediná, ktorá vyzýva na zásadné zmeny vo vláde. Okrem opozície v podobe Smeru a Hlasu sa tvrdo ozvalo aj mimoparlamentné Progresívne Slovensko, ktoré bolo pred voľbami takpovediac na jednej lodi so súčasnou koalíciou.

Už stačilo!

Progresívne Slovensko zverejnilo na Facebooku jasnú výzvu s názvom Už stačilo! Žiadame odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Progresívci mu vyčítajú celý zoznam zlyhaní.

„Minulý týždeň bol tragickým vyvrcholením dlhého radu chýb, ktorý sa tiahne až od leta. Na Slovensku zomierali ľudia na covid najrýchlejšie na svete. Okrem toho sme sa dozvedeli, že ministerstvo nedokáže správne vypublikovať dáta o počte nakazených a má v nich chaos. A že registračné systémy na testovanie a očkovanie „fungujú“ tak, že ich radšej vo voľnom čase dopĺňajú dobrovoľníci,“ píše Michal Truban z Progresívneho Slovenska.

Dodáva, že k tomu všetkému si minister Krajčí práve teraz našiel čas na zmenu vyhlášky, ktorá spoplatní interrupciu ženám nad 40 rokov, čo mnohým sociálne slabším môže skomplikovať prístup k tomuto zákroku.

„To by bolo nesprávne kedykoľvek. Ak sa ale minister zdravotníctva rozhodne venovať svojej politicko-ideologickej agende, kým mu rezort doslova horí pod rukami, je to hlboké zlyhanie a dôkaz o neschopnosti rozoznať, čo je verejný záujem,“ dodáva M. Truban.

Ja môžem odísť

Pre ministra Mareka Krajčího to nie sú prvé výzvy na odchod. O jeho rezignácii sa špekuluje už minimálne od jesene minulého roka, keď začala stúpať druhá vlna pandémie. Minister túto kritiku vždy bral s pokojom.

„Keď ma budete veľmi lámať, aby som to vzdal, tak som na krajíčku. Keď nebudem mať podporu od svojich kolegov, od pána premiéra a od verejnosti, tak ma tu naozaj nič nedrží. Zatiaľ urobím maximum, čo viem,“ uviedol M. Krajčí v októbri na tlačovke.

Podobne reagoval aj v januári v rádiu Expres: „Poviem, že ak chce niekto iný viesť zdravotníctvo, nech to ide urobiť,“ uviedol v relácii Braňa Závodského.

Premiér Igor Matovič zatiaľ vždy svojho ministra zdravotníctva podržal. V zákulisí sa však dlho špekuluje, že teoreticky by Mareka Krajčího mohol vymeniť za bývalú ministerku zdravotníctva z vlády Smeru Andreu Kalavskú.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM