Tomuto jedlu sa na dovolenke vyhnite: Už jedno sústo môže spôsobiť RAKOVINU pečene
Radi cestujete a ochutnávate tamojšie špeciality? Pozor, za jedlo môžete zaplatiť aj svojim zdravým či životom.
Aj vy možno patríte k tým, čo na dovolenke radi ochutnávajú mieste špeciality. Vedeli ste však, že existuje pokrm, ktorý môže spôsobiť rakovinu pečene už pri jednom súste? Táto exotická pochúťka sa však spája aj s ďalšími problémami.
Koi Pla
Reč je o thajskom pokrme s názvom Koi Pla. Recept pozostáva zo surovej zomletej ryby so zmesou bylín, korenia a citrónovej šťavy. „Problémové“ ryby pochádzajú zo sladkovodných rýb v oblasti Mekongu. Ak sa ocitnete v Thajsku, radšej špecialitu odmietnite.
„Nedávne varovanie thajských lekárov odhalilo oveľa viac o tejto zdanlivo nevinnej pochúťke. V popredí je chirurg Narong Khuntikeo, ktorý prišiel tragicky o oboch rodičov, zomreli na rakovinu pečene. Predpokladá sa, že to bolo spôsobené konzumáciou pokrmu Koi Pla,“ píše portál The Hearty Soul. Narong Khuntikeo sa špecializuje na operácie pečene a je považovaný za odborníka v danej oblasti.
„Je to pre človeka veľmi veľká zdravotná záťaž. No nikto o tom nevie, pretože zomierajú potichu ako listy padajúce zo stromu,“ ozrejmil tamojší chirurg, ktorý verejne odštartoval kampaň proti tomuto ázijskému jedlu.
Môže sa zdať zvláštne, že jedlo z čerstvých rýb a korenia by mohlo byť nebezpečné. No problémom nie je ryba. Viac prečítate na druhej strane.