Správy Zo zahraničia

TikTok ako PROBLÉM: Stále viac krajín dáva aplikácii STOPKU, Čína sa búri

Viacero krajín západného sveta sa obáva, že Čína môže prostredníctvom TikToku získavať ich spravodajské informácie.

Ilustračný obrázok k článku TikTok ako PROBLÉM: Stále viac krajín dáva aplikácii STOPKU, Čína sa búri
Zdroj: TASR/AP

Populárnu sieť TikTok začína čoraz viac krajín vnímať ako problém. K obmedzeniu aplikácie už pristúpili Spojené štáty, Británia, Kanada, Nový Zéland, Francúzsko, Belgicko či Európska únia. Dôvodom je bezpečnosť, ktorou si úrady týchto krajín pri TikToku nie sú isté. Zakročilo už aj Slovensko. Aplikácia je v celej infraštruktúre Kancelárie Národnej rady (NR) SR blokovaná a nie je možné ju používať.

Už aj Austrália

Najnovšie oznámila podobný krok aj austrálska vláda. Čínsku aplikáciu odstráni zo všetkých svojich zariadení.

Austrálsky minister spravodlivosti Mark Dreyfus uviedol, že rozhodnutie bolo prijaté na základe odporúčania tamojších spravodajských služieb s tým, že zákaz začne platiť „akonáhle to bude možné“. Dodal, že výnimky sa budú posudzovať podľa jednotlivých prípadov.

Generálny manažér TikToku pre Austráliu Lee Hunter zdôraznil, že „neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že TikTok predstavuje pre Austrálčanov akýmkoľvek spôsobom bezpečnostné riziko“. Podľa neho by sa s aplikáciou nemalo zaobchádzať inak ako s inými sociálnymi sieťami.

Pokuta kvôli deťom

Okrem pochybností o bezpečnosti má TikTok aj iný problém. Britský Úrad komisára pre informácie (ICO) oznámil, že sieti uložil pokutu vo výške 12,7 milióna libier za nedostatočnú ochranu osobných údajov detí mladších ako 13 rokov.

TikTok podľa ICO porušil britské zákony, pretože nezískal súhlas zákonných zástupcov detí mladších ako 13 rokov na použitie ich osobných údajov. TikTok pritom vo vlastných pravidlách nepovoľuje registráciu osobám mladším ako 13 rokov. Podľa odhadov umožnil TikTok v roku 2020 registráciu 1,4 miliónom osôb mladších ako 13 rokov.

„Rozhodnutie budeme naďalej skúmať a zvažujeme ďalšie kroky. Veľa investujeme, aby sme pomohli udržať osoby mladšie ako 13 rokov mimo platformu a náš 40.000-členný bezpečnostný tím nepretržite pracuje na zabezpečení platformy pre našu komunitu,“ uviedol TikTok v reakcii na toto rozhodnutie.

Čína sa bráni

Čína dôrazne odmieta obvinenia na adresu svojich technologických firiem. Krajina takto reagovala po verejnom vypočutí o TikToku v americkom Kongrese.

„Americká vláda neposkytla žiadne dôkazy o tom, že TikTok by ohrozoval národnú bezpečnosť USA… (Namiesto toho) opakovane zaznievali domnienky o vine a spoločnosť bola pod neoprávneným tlakom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí v Pekingu. Spojené štáty zároveň vyzvala, aby rešpektovali zásady trhovej ekonomiky a hospodárskej súťaže.

TikTok slúži na zdieľanie krátkych videí a má na celom svete asi miliardu používateľov. Len v USA používa videoaplikáciu viac ako 100 miliónov ľudí, najmä z radov mladšej generácie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a na Facebooku.

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM