Ľubomír Hudačko Správy

TENTO kraj ukrýva najnižší bod SR i rákociovský Versailles: Spoznajte vrch Tarbucka, FOTO

V našom tipe na výlet sa oplatí navštíviť i Veľký Kamenec, kde sú pozostatky ľahko prístupného hradu s výhľadom na Východoslovenskú rovinu.

Ilustračný obrázok k článku TENTO kraj ukrýva najnižší bod SR i rákociovský Versailles: Spoznajte vrch Tarbucka, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Juh východného Slovenska je bohatý na krásne riečne zákutia a s nimi spojenú špecifickú faunu a flóru. Domov tu nachádzajú i korytnačky. O zaujímavostiach a tipoch na výlet pre Dnes24.sk porozprával zanietený odborník na turistiku Dušan Guman.

Dobrá pôda a stráne, do ktorých sa rado opiera slnko, prospievajú viniču, a ten zas legendárnemu vínku, ktoré mali v obľube už králi.

Nižšie už ísť nemôžete

„Miesta, o ktorých hovoríme, zavlažuje rieka Bodrog. Jej vznik je pozoruhodný. Nemá totiž prameň, ale tvorí ju sútok dvoch iných riek – Ondavy a Latorice pri obci Zemplín, ktorá dala názov celému kultúrno-historickému regiónu. Ide o jediný východoslovenský tok, splavný aj väčšími loďami. Bodrog na hranici s Maďarskom vytvára mŕtve ramená,“ vysvetlil nám odborník.

Možno málokto vie, že v obci Klin nad Bodrogom sa nachádza najnižšie miesto v celom štáte s výškou 94,3 metra nad morom.

Stĺp s nadmorskou výškou stojí v blízkosti vzácneho ranogotického kostola, ktorý je tak najnižšie položenou sakrálnou stavbou na Slovensku.

Rákociovský Versailles

„Z Klinu nad Bodrogom je na skok obec Borša s rodovým sídlom Rákociovcov, rozľahlým renesančným kaštieľ s parkom. Narodil sa tu vodca posledného protihabsburského stavovského povstania František Rákoczi II. V obci Malý Kamenec pod vrchom Tarbucka zas vyrastal známy slovenský herec Csongor Kassai,“ vymenúva zaujímavosti Guman.

Navštíviť sa oplatí i blízky Veľký Kamenec, kde sú malebné pozostatky ľahko prístupného hradu s výhľadom na Východoslovenskú rovinu.

Z Malého Kamenca môžeme krovinatými svahmi vystúpiť na vrch Tarbucka. Ten je s výškou 278 metrov najvyšším bodom celého celku – Východoslovenskej roviny a je z neho pekný výhľad na krajinu i blízky hrad vo Veľkom Kamenci.

Viate piesky na andezitových kopcoch sú v Európe zriedkavým javom. Viaže sa na nich vzácna pieskomilná flóra a fauna.

Máte chuť na kvalitné víno?

„Miestna príroda je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Latorica. Popri vzácnej flóre je jej raritou biotop korytnačky močiarnej. Perly Tokajskej vinohradníckej oblasti Malá a Veľká Tŕňa sú preslávené dorábaním kvalitného vína, ktorému holdovali už králi,“ konkretizoval ďalej odborník.

Tŕne sú tiež vstupnou bránou k neveľkému pohoriu Zemplínske vrchy, ktorého najvyšším bodom je vrchol Rozhľadne s výškou 470 metrov. „Kopec je pokrytý veľmi pekným dubovým lesom, z výstupu naňho sú však výhľady na neďaleké Slanské vrchy,“ dodal na záver Guman.

Nielen o tejto oblasti sa viac dozviete od turistického experta Dušana Gumana v jeho publikácii Pohoria a ich najvyššie vrchy.

Objektívom: Tip na výlet na východe, zaujať vás môže vrch Tarbucka
7
Galéria
Zdroj: Dušan Guman

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM