MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Vraždiaci medveď z Liptova šokoval aj Britov

Správy o historicky prvej ľudskej obeti medveďa hnedého na Slovensku už presiahli aj hranice. Viaceré britské médiá si všímajú túto tragickú udalosť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Vraždiaci medveď z Liptova šokoval aj Britov
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vo Veľkej Británii majú medvede tak akurát v zoologickej záhrade. Preto sú pre tamojšiu verejnosť šokujúce správy, že v slovenských horách je toľko medveďov, že jeden práve smrteľne zranil 57-ročného muža z Liptovskej Lúžnej na prechádzke.

Je ich čoraz viac

Britský portál The Guardian si všíma, že v prípade medveďa – zabijaka z Liptova ide o prvý prípad svojho druhu v modernej histórii Slovenska. Zdôrazňuje tiež zvyšujúci sa počet tejto najväčšej šelmy v slovenských horách.

„Pitva potvrdila, že 57-ročný muž z Liptovskej Lúžnej zomrel v následku zranení spôsobených týmto predátorom. Počet medveďov hnedých na Slovensku sa za posledných 20 rokov strojnásobil,“ uvádza Gurdian.

Presné čísla nárastu populácie medveďov na Slovensku možno aj odradia niektorých britských turistov od návštevy slovenských hôr. Denník približuje, že na začiatku milénia žilo na Slovensku menej ako 900 medveďov, zatiaľ čo minulý rok sa ich počet odhadoval až na 2760 kusov.

Ďalšie správy o Slovensku zo sveta

Spor o odstrel

Tému si podrobne všíma aj britský portál Evening Standard. Približuje, že podľa slovenského ministerstva životného prostredia budú v laboratóriu analyzovať vzorky zvieracie vzorky DNA z rán pozostalého, aby dokázali identifikovať konkrétneho medveďa. Pridáva aj smutné detaily z miesta nálezu obete.

„Našli sme ho ležať na bruchu vedľa chodníka. Mal dohryzené hrdlo, brucho aj rebrá,“ cituje portál slová priateľa zosnulého, ako ich uviedli slovenské médiá.

Portál dodáva, že tragédia vyvolala na Slovensku ďalšiu vlnu debaty o regulácii populácie chráneného medveďa hnedého. Ochranári zdôrazňujú, že je to ojedinelý prípad a hoci za minulý rok zaznamenali päť útokov medveďa na človeka, ani jeden sa neskončil smrťou.

Lesníci, poľovníci i nemalá časť verejnosti naopak trvajú na tom, že táto šelma je v slovenských horách premnožená a je nutné povoliť jej regulovaný odstrel z dôvodu bezpečnosti návštevníkov hôr.

Aj takto píšu o Slovensku vo svete

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM