MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Je tu lavína obvinení bývalých top predstaviteľov Smeru

České médiá okamžite prebrali správu o obvinení bývalého ministra hospodárstva Petra Žigu z podplácania. Všímajú si, že v týchto dňoch skončil za mrežami aj ďalší exminister hospodárstva Pavol Rusko.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Je tu lavína obvinení bývalých top predstaviteľov Smeru
Zdroj: TASR

Český portál novinky.cz informuje, že slovenský vyšetrovateľ NAKA obvinil Petra Žigu z podplácania a pripája aj detaily, ktoré viedli k tomuto kroku. Zahraničie si všíma, že na Slovensku sa spustila doslova lavína obvinení a zatýkania bývalých top predstaviteľov a nominantov Smeru.

Člen dvoch vlád

Vo väzbe sedia na Slovensku momentálne desiatky bývalých špičiek polície, prokuratúry i sudcovia. Z vládnych predstaviteľov z éry Smeru je za mrežami zatiaľ len bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská.

Peter Žiga je zatiaľ na slobode. Zaujímavosťou je, že za mrežami čaká na rozsudok v kauze zmenky aj ďalší exminister hospodárstva, ale z Dzurindovej vlády, Pavol Rusko.

„Obvinený Peter Žiga bol členom dvoch vlád Roberta Fica,“ všíma si portál novinky.cz, ktorý o jeho prípade informuje.

Približuje, že bývalý smerák a dnes člen strany Hlas-SD sa objavil vo výpovediach v korupčných prípadoch, ktoré NAKA vyšetruje pod krycími menami Očistec a Judáš.

„V rámci týchto akcií vyšetrovateľ obvinil niekoľko bývalých vysokých policajných funkcionárov. Vo väzbe sú aj dvaja poslední policajní riaditelia Tibor Gašpar a Milan Lučanský,“ dodávajú novinky.cz.

Pellegriniho človek

Portál približuje, že Žigovi sa mala stať osudnou výpoveď bývalého šéfa národnej finančnej jednotky polície Bernarda Slobodníka. Ten údajne uviedol, že exminister sa mal angažovať v prípade úplatku 50-tisíc eur za to, aby policajti nevyšetrovali podvody, v ktorých lietal jeho vzdialený príbuzný.

„Žiga médiám pred niekoľkými dňami povedal, že žiadne peniaze nikomu nedával. Informáciu o vyšetrovaní svojho príbuzného Štefana Žigu zachytil len okrajovo,“ cituje portál.

Novinky dodávajú, že P. Žiga bol v minulosti podpredsedom Smeru Roberta Fica. Po porážke strany vo voľbách prestúpil do novej strany Petra Pellegriniho Hlas-SD.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM