MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dve slovenské deti sa nakazili novou formou koronavírusu

Zmutovaný variant vírusu Covid-19 sa z Veľkej Británie postupne preniesol ďalej do sveta. Do Rakúska ho okrem iných priviezli aj dve slovenské deti. Kde sa nachádzajú dnes?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dve slovenské deti sa nakazili novou formou koronavírusu
Zdroj: www.pixabay.com

Rakúsky portál kurier.at píše o piatich prípadoch konkrétnych ľudí, ktorí do Rakúska nevedomky priniesli nový variant zmutovaného koronavírusu. Jeden typ bol z Veľkej Británie a druhý z Juhoafrickej republiky. Dvaja prenášači mali slovenský pas.

Infikované deti

Vírusy bežne mutujú a Covid-19 nie je výnimkou. Vedci upokojujú, že zatiaľ nie je dôkaz o tom, že by nový typ koronavírusu objavený vo Veľkej Británii bol zhubnejší. Líši sa najmä tým, že sa oveľa rýchlejšie dokáže prenášať a viac infikuje deti. Dokazujú to aj prípady z Rakúska.

„Výskyt infekcie novým typom koronavírusu už odhalili v 32 krajinách po celom svete, vrátane Rakúska,“ uvádza kurier.at.

V úzko prepojenom svete je ťažké zabrániť rýchlemu prenosu vírusu. „Zaznamenali sme štyri prípady britskej mutácie na našom území. Jedným z nich bol Rakúšan, ktorý sa vrátil z Veľkej Británie na jednom z posledných povolených lietadiel.“

Momentálne je v domácej karanténe a darí sa mu dobre. Ďalším prípadom je podľa portálu 12-ročné rakúske dievča, ktoré sa vrátilo domov 18. decembra. „Bola nachladnutá a matka ju dala otestovať,“ približuje portál.

„Dva ďalšie prípady sú deti zo Slovenska, ktoré boli testované na letisku a okamžite ich dali do izolácie,“ uvádza kurier.at.

Malí pacienti so slovenskou národnosťou sa však už na území Rakúska nenachádzajú. „Deti okamžite odišli späť na Slovensko so svojím otcom,“ približuje portál. Treba dodať, že britský variant koronavírusu je už zaznamenaný aj na Slovensku.

Naliehavá situácia

Rakúšania nerobia paniku. Odborníci uvádzajú, že situácia je pod kontrolou a nový typ Covid-19 sa nepreniesol na ďalších ľudí. Úrady infikovaných dôkladne izolovali a pretestovali všetky osoby, s ktorými prišli do kontaktu.

K našim susedom sa dostal aj ďalší typ zmutovaného koronavírusu z Južnej Afriky. „Priniesla ho 30-ročná Rakúšanka, ktorá sa 6. decembra vrátila z dovolenky v Južnej Afrike. Je doma a bez komplikácií.“

Pandemická situácia v Rakúsku je však podľa miestnych úradov vážna. Lockdown bol predĺžený až do 24. januára. „Nárast infikovaných sa musí drasticky znížiť. Naším cieľom je menej ako tisícka nových prípadov denne. Momentálne ich máme okolo 1 600,“ cituje portál rakúskeho ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera.

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM