rbt Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Benzínová turistika vyvoláva ošiaľ, Poľsko nasadzuje policajtov!

Po znížení DPH nakupujú Slováci u susedov obrovské množstvo pohonných hmôt. Je to nebezpečné a v rozpore s právom EÚ.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Benzínová turistika vyvoláva ošiaľ, Poľsko nasadzuje policajtov!
Zdroj: TASR/Marek Klekner

Od februára je v Poľsku nižšia DPH na pohonné hmoty. Obyvatelia okolitých krajín, vrátane Slovenska, využívajú možnosť nakúpiť lacnejší benzín a naftu.

Naši občania vozia z Poľska naraz stovky litrov pohonných hmôt: Je to v rozpore s právom EÚ a najmä je to nebezpečné. Polícia vyhlásila hraničné kontroly, informuje Gazeta.pl.

V kanistroch aj sudoch

Vďaka zníženiu DPH z 23 na osem percent môžu slovenskí šoféri výrazne ušetriť. Najviac preplnené sú pohraničné čerpacie stanice v mestách Zakopané, Nowy Targ, Czarny Dunajec alebo Jabłonka. „Stalo sa už aj to, že na niektorých došlo palivo a zostali na niekoľko hodín mimo prevádzky,“ píše poľský denník.

Miestni tvrdia, že Slováci v mene lacnejšieho paliva riskujú vlastné zdravie a životy, ale ohrozujú aj iných.

Po príchode nakupujú obrovské množstvo benzínu alebo nafty. Tankujú nielen do nádrže, ale aj do kanistrov či sudov,“ hovorí jeden z obyvateľov Jabłonky.

Nebezpečné nákupy

Znepokojení obyvatelia sledujú, ako Slováci benzín najprv nalejú do obyčajných sudov na vodu, a potom ho naložia do autobusu či prívesu.

Ak takéto auto havaruje, príde k obrovskému výbuchu, pri ktorom budú zranení okoloidúci. Na prepravu benzínu sa štandardne používajú cisterny, nie prívesy. A tieto „tikajúce bomby“ prekračujú hranice.

Polícia sa preto chystá hliadkovať na poľsko–slovenských hraniciach. Podľa zákona je možné plnú nádrž a maximálne 60 litrov ďalšieho paliva prepraviť cez hranice iba v kanistroch, ktoré spĺňajú európske normy.

Mohlo by vás zaujímať:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM