rbt Svet Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj 30 rokov po rozpade spoločného štátu sú Česi a Slováci najlepší priatelia

Zahraničné médiá si všímajú výnimočné vzťahy medzi dvoma štátmi, ale aj aktuálne spory o migrantov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj 30 rokov po rozpade spoločného štátu sú Česi a Slováci najlepší priatelia
Zdroj: TASR/Drahotín Šulla

Posledný decembrový deň starého roka znamenal 30. výročie rozpadu spoločného štátu Čechov a Slovákov. „Je to jeden z mála príkladov, keď krajina rozdelila bez krviprelievania a straty jediného života,“ informuje britská stanica BBC.

Česká a Slovenská republika sa dnes tešia harmonickému a bezproblémovému priateľstvu – občas podfarbeného kvapkou ľútosti za kedysi šťastným manželstvom,“ píše sa v reportáži. Ostali vzťahy, rodinné väzby aj spoločná nostalgia.

Najväčším rozdielom medzi oboma krajinami je dnes mena. Kým Česi si nechali pôvodnú českú korunu, Slovensko vstúpilo do európskej menovej únie a už takmer pätnásť rokov platí eurom.

Spory pre migrantov

Nadštandardné vzťahy medzi oboma štátmi si všíma aj nemecký DW. Na poslednom summite EÚ v polovici decembra zastupoval slovenského premiéra, ktorú čelil odvolávaniu v parlamente, jeho český kolega Petr Fiala.

Hoci je nezvyčajné, že na medzinárodnom summite zastupuje líder jednej krajiny druhý štát, na Slovensku a v Česku nad tým nik ani nezdvihol obočie,“ upozorňuje DW.

V posledných mesiacoch sa však medzi oboma štátmi zvýšilo napätie pre nelegálnu migráciu na spoločnej hranici. Česko dokonca obnovilo hraničné kontroly. Problém nevyriešilo ani spoločné rokovanie premiérov.

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM