Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Obľúbené more Slovákov sa EXTRÉMNE otepľuje a voda je priam HORÚCA: Neveští to nič dobré!

Voda na obľúbených plážach je o niekoľko stupňov vyššia, než by mala byť. Môže to mať neblahé následky.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené more Slovákov sa EXTRÉMNE otepľuje a voda je priam HORÚCA: Neveští to nič dobré!
Zdroj: pixabay.com

Nikto si na vytúženej dovolenke nepraje ľadové more, v ktorom mu drkocú zuby. Príjemne teplá voda je skvelá, nie však až tak, ako je to momentálne v Stredozemnom mo­ri.

Teplota na hladine Stredozemného mora sa aktuálne pohybuje okolo 26 °C, čo je hodnota 5 °C nad júnovým priemerom. Informuje o tom portál iMeteo.

Ničivé medikány

Je to nadpriemerná odchýlka a môže mať neblahý dopad na charakter počasia v pobrežných štátoch v nasledujúcich mesiacoch.

„Teplejšia voda sa totiž vyparuje rýchlejšie, nabíja vzduch vlhkosťou a podporuje extrémne poveternostné javy. Vysoká teplota mora môže viesť k silným búrkam a aj k vzniku nebezpečných medikánom, ktoré sa môžu objaviť koncom leta aj počas jesene,“ ozrejmuje portál.

Spomínané medikány sú cyklóny v Stredozemnom mori, ktoré prinášajú prívalové zrážky a silný vietor sprevádzaný vysokými vlnami. Tento úkaz často napácha veľké materiálne škody.

Medikány sa objavujú raz alebo dvakrát do roka v dôsledku toho, že povrchové vody sú vo východnom Stredomorí teplejšie ako obvykle, čo sa deje práve v júni.

Dovolenkujúci Slováci

Práve Stredomorie je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov. Tí, ktorí pri výbere dovolenky hľadia aj na cenu, by mali dôkladne vyberať krajinu.

Slovákov vyjde toto leto najmenej dovolenka pri mori v Grécku a Turecku, medzi cenovo výhodné patria aj rezorty v Španielsku a na Malte.

Chorvátsko však výrazne zdvihlo ceny ubytovania a zaradilo sa tak spolu s Francúzskom medzi najdrahšie destinácie pri Stredozemnom mori.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie témy o letnom cestovaní

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM