Zo Slovenska

Štát to nedomyslel? Obce nemôžu obmedziť slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov

Únia miest Slovenska považuje požiadavky štátu na samosprávy za nereálne. Tie podľa nej nemajú potrebné kompetencie ani v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie.

Ilustračný obrázok k článku Štát to nedomyslel? Obce nemôžu obmedziť slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov
Zdroj: TASR/AP

Obce nemajú kompetencie prijímať všeobecne záväzné nariadenia (VZN), ktorými by v zhoršenej epidemickej situácii obmedzovali slobodu pohybu či prevádzkový čas podnikov. Vyplýva to z právnej analýzy Únie miest Slovenska (ÚMS).

Nereálne požiadavky

„Požiadavky štátu vnímame ako nereálne a nevykonateľné z pozície miest,“ uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček v súvislosti s vyjadrením ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že pri druhom stupni ohrozenia podľa COVID automatu (bordová farba) môžu sprísnené protipandemické opatrenia zavádzať samosprávy po dohode s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva.

„Nevyhnutným predpokladom, podľa našej súčasnej právnej úpravy, k tomu, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným k takému rozhodnutiu v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku ÚMS s tým, že kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie.

Prečítajte si aj

Bez právnej opory

„Nemôžeme odporučiť primátorom a primátorkám miest a ich zastupiteľstvám, aby prijímali takéto rozhodnutia v situácii, keď nemajú pre tieto rozhodnutia právnu oporu, ani inú možnosť zmysluplne zasiahnuť,“ doplnil Rybníček.

Aj keď snahu rezortu zdravotníctva zavádzať prísnejšie protipandemické opatrenia podľa lokálnych podmienok a nie celoplošne ocenil, navrhovaný spôsob zapojenia samosprávy je podľa neho nerealizovateľný.

ÚMS pritom prejavila záujem samospráv byť pri aplikovaní štátom nariadených opatrení vykonávateľom a partnerom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM