Rastislav Búgel Zo Slovenska

Starosta REAGUJE na útok medveďa, pri ktorom ZAHYNUL hubár: Bola to len otázka času!

Medveď hubárovi zasiahol tepnu. Šokovaný starosta hovorí, že bola otázka času, kedy sa niečo také stane.

Ilustračný obrázok k článku Starosta REAGUJE na útok medveďa, pri ktorom ZAHYNUL hubár: Bola to len otázka času!
Zdroj: Air - Transport Europe , TASR/Milan Kapusta

Sobotné dopoludnie poznačila tragédia. V lesnom poraste v ťažko dostupnom teréne v katastrálnom území obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) napadol muža, ktorý bol v tom čase zbierať huby, medveď hnedý.

Na miesto okamžite vyrazila polícia aj záchranársky vrtuľník z Popradu. „Po presnej lokalizácii miesta nešťastia priamo z paluby bola lekárka vysadená k zranenému palubným navijakom,“ informuje letecká záchranná služba Air – Transport Europe (ATE).

Zasiahol mu tepnu!

Medveď mužovi zasiahol jednu z hlavných tepien dolnej končatiny, následkom čoho u neho došlo k masívnemu krvácaniu a zastaveniu obehu.

„Svedkovia ho začali na mieste oživovať, lekárka pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii, ktorá, aj napriek maximálnemu úsiliu bola, žiaľ, neúspešná. Pacient rozsiahlym poraneniam na mieste podľahol, lekárka mohla skonštatovať už len úmrtie. Záchranársky vrtuľník sa vrátil na svoju základňu, žiaľ, bez pacienta,“ dodáva ATE.

Reakcia starostu

„Hubár Stanislav († 55), ktorého v sobotu doobeda napadol a smrteľne zranil medveď, pochádzal z Ilavy,“ píše Čas.sk s tým, že na hubách v oblasti kokavského salaša, ktorý sa ale nachádza v katastrálnom území Hybe, bol s kamarátom.

Čas.sk sa rozprával aj s starostom obce Hybe. „Bohužiaľ, bola to len otázka času, kedy sa niečo také stane, lebo s medveďmi sa tu potýkame dennodenne. Pred polrokom sa nám podarilo vybaviť odstrel jedného medveďa, ale v okolí dediny ich máme niekoľko,“ vraví Karol Pavlíček.

Keďže bolo celé leto sucho, hubárska sezóna sa rozbehla práve v tomto období a ľudia zaplnili lesy. „Práve v čase, kedy medveďom vrcholia prípravy na zimný spánok a môžu byť podráždené pri intenzívnej snahe nájsť ešte potravu. Neviem presne, ako sa to stalo, ale je to obrovská tragédia,“ dodal starosta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM