Monika Hanigovská Magazín

Športovala a bola plná života: Natália zomrela po vakcíne proti korone

Natália by v júli oslávila 48 rokov. Žiaľ, oslavy sa nedožila.

Ilustračný obrázok k článku Športovala a bola plná života: Natália zomrela po vakcíne proti korone
Zdroj: TASR/AP

Chcela si užívať život a nechala sa zaočkovať. Natália zomrela dva týždne po prvej dávke vakcíny proti COVID-19.

Aby nebola obmedzovaná

„Pre očkovanie sa rozhodla preto, aby mohla bez obmedzenia chodiť do bazéna a posilňovne,“ informuje o tom portál CNN Prima NEWS.

„V predbežných správach je uvedené zlyhanie srdca, respektíve ešte v kombinácii s niektorými zápalmi po celom tele, a to nikomu nedáva zmysel,“ myslí si zdrvený brat zomrelej. V júli by Natália oslávila 48 rokov.

„To by sa malo vedieť. Nemalo by sa hovoriť len o tom, ako všetci tvrdia, že vakcíny sú v poriadku,“ dodal s tým, že rodina teraz čaká na detaily pitvy.

„Hlásenie je vždy starostlivo a individuálne hodnotené,“ vysvetlila pre český portál hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv v ČR Klára Brunclíková. Smutný prípad zaznamenali v Českej republike.

Dve mŕtvice

Nie je to ojedinelý prípad. Nádej do vakcíny vkladal aj 78-ročný dôchodca. Dostal mŕtvicu dva mesiace od podania druhej dávky.

„Samozrejme, nikto nám nemôže povedať, že či to bolo z toho očkovania alebo nebolo. No dostal dve mŕtvice po sebe,“ opisuje podrobnosti pre český portál vnučka zomrelého.

Prípady úmrtí na Slovensku

Aj na Slovensku sme zaznamenali úmrtia po očkovaní proti COVID-19. Momentálne registrujeme štvrtý prípad, kde bol súvis stanovený ako možný. Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca.

„Štátny ústav pre kontrolu liečiv uzavrel štvrtý prípad možného súvisu medzi očkovaním a úmrtím. Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Podľa pitevného záveru k úmrtiu došlo na základe existujúcich chronických ochorení pacienta a vzniknutých zdravotných komplikácií po očkovaní. Štátny ústav preto vyhodnotil súvis medzi očkovaním a úmrtím ako možný,“ stojí vo vyhláške ŠÚK.

Zároveň Slováci ohlásili nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním. „V súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 štátny ústav ku dňu 17. 6. 2021 eviduje 6 130 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je ku dnešnému dňu 495 závažných, čo predstavuje 8 % hlásení,“ píše sa v pravidelnom vyhlásení ŠÚKL.

Podľa posledných dostupných údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na Slovensku ( k 21. 6. 2021) bolo prvou dávkou zaočkovaných 1 938 210 osôb, druhou dávkou 1 303 959 osôb.

K vakcíne Sputnik V štátny ústav doposiaľ nezaznamenal žiadne hlásenia podozrení na nežiaduce účinky.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Dali ste sa očkovať proti COVID-19 a zaznamenali ste nežiaduce účinky?

nie

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM