Zo zahraničia

Spor Ukrajina - Rusko: Americký prezident má PLÁN ako využije Slovensko!

Americká veľvyslankyňa na Slovensku Bridget Brinková by sa mala stať novou ambasádorkou na Ukrajine.

Ilustračný obrázok k článku Spor Ukrajina - Rusko: Americký prezident má PLÁN ako využije Slovensko!
Zdroj: TASR - AP Photo/Alex Brandon

Podľa televízie CNN ju na tento post vybral prezident Joe Biden, avšak nomináciu zatiaľ oficiálne neoznámili, keďže Kyjev nepotvrdil jej schválenie.

Ako pripomenula CNN, schválenie veľvyslanca vládou cieľovej krajiny je súčasťou štandardného procesu a môže trvať niekoľko dní, ale aj týždňov. Zdroj blízky ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému televízii povedal, že Kyjev nomináciu Brinkovej v súčasnosti posudzuje.

Kariérny diplomat

Agentúra Bloomberg cituje dva nemenované zdroje, ktoré uviedli, že v čase rastúceho napätia medzi Ukrajinou a Ruskom chce mať americká vláda na veľvyslaneckom poste v Kyjeve kariérneho diplomata s bohatými skúsenosťami vo východnej Európe. Aj Bloomberg označuje Brinkovú za hlavnú favoritku na túto funkciu.

Brinková je veľvyslankyňou USA na Slovensku od júla 2019. Predtým pôsobila v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu (NSC) a na zastupiteľských úradoch v Srbsku, Uzbekistane, Gruzínsku a ďalších krajinách.

Zastupiteľský úrad USA na Ukrajine v súčasnosti vedie chargé d'affaires Kristina Kvienová. Poslednú riadnu veľvyslankyňu na Ukrajine Marie Yovanovitchovú odvolal pred takmer tromi rokmi vtedajší šéf Bieleho domu Donald Trump po tom, čo ju jeho poradcovia opakovane obvinili z marenia Trumpovho úsilia o vyšetrovanie aktivít bývalého viceprezidenta a vtedajšieho prezidentského kandidáta Bidena a jeho syna na Ukrajine.

Americké ministerstvo zahraničných vecí minulý týždeň nariadilo odsun rodín svojich diplomatov z Ukrajiny. Zároveň umožnilo „dobrovoľne“ opustiť krajinu zamestnancom zastupiteľského úradu, ktorí nie sú nevyhnutne potrební pre jeho fungovanie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM