Komunálne voľby

Spoločne pre regióny: 4 mimoparlamentné strany pôjdu do volieb ako štvorkoalícia

Subjekty nadviazali na dohodu v Nitrianskom kraji a rozšírili ju na celé Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Spoločne pre regióny: 4 mimoparlamentné strany pôjdu do volieb ako štvorkoalícia
Zdroj: TASR

Mimoparlamentné strany Spolu, Šanca, ODS a Demokratická strana avizujú spoločný postup v jesenných komunálnych i krajských voľbách ako štvorkoalícia. V piatok podpísali memorandum o spolupráci v oboch voľbách s názvom Spoločne pre regióny. Na piatkovej tlačovej konferencii v parlamente to oznámili predstavitelia týchto strán.

Spoločne pre regióny

Subjekty nadviazali na dohodu v Nitrianskom kraji a rozšírili ju na celé Slovensko. Ešte v januári oznámili, že spoločným kandidátom na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bude Daniel Balko. V najbližšom čase majú postupne predstavovať ďalších kandidátov naprieč Slovenskom a rokovať s blízkymi stredopravými stranami o spolupráci v širších koalíciách.

Predseda strany Šanca Viliam Novotný pripomenul, že subjekty spájajú občiansko-demokratické hodnoty, podobné programové východiská a ciele. Strany majú podľa ich predstaviteľov široké zastúpenie na miestnej i regionálnej úrovni. „Máme spolu tri desiatky starostov a primátorov, 400 poslancov zastupiteľstiev. V ich počte sa vyrovnávame mnohým parlamentným stranám,“ povedal Novotný.

Koalícia s názvom Spoločne pre regióny je presvedčená, že aj na úrovni samosprávy treba postaviť alternatívu Smeru-SD, populistom a extrémistom.

Spolupráca na celoštátnej úrovni

Šéf Spolu a poslanec parlamentu Miroslav Kollár pripomenul, že jeho strana už podporila Ondreja Luntera za predsedu Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

„Budeme rokovať o rozšírení tejto podpory aj v spolupráci s našimi kolegami. Máme ambíciu postaviť vlastných kandidátov alebo byť súčasťou širších koalícií minimálne v polovici samosprávnych krajov a v polovici krajských miest a v mnohých okresných mestách,“ pripomenul Kollár. Verí, že spolupráca štyroch strán bude neskôr pokračovať na celoštátnej úrovni.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM