Svet Rôzne Zo zahraničia

Slovenský šéfkuchár o živote v Číne: Najťažšie je zvyknúť si na iný životný štýl a kultúru

Vo svete žije množstvo Slovákov, ktorí sa rozhodli vycestovať. Okrem tradičných destinácií ich však občas osud zavedie aj do exotickejších miest.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský šéfkuchár o živote v Číne: Najťažšie je zvyknúť si na iný životný štýl a kultúru
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Zvyknúť si na život v Číne sa asi nedá, iba sa mu prispôsobiť. Najťažšie je zvyknúť si na iný životný štýl a kultúru. Uviedol to pre TASR Tomáš Chilý, ktorý žije v Číne už vyše roka a pracuje ako šéfkuchár v hoteli Kempinski.

„Som kuchár momentálne na pozícii ‚chef de cuisine‘, čo znamená, že mám na starosti všetky medzinárodne reštaurácie v hoteli, ktorých je sedem. Spolu zodpovedám za 80 zamestnancov, za tvorbu nových menu, hygienu, chod reštaurácií a za plánovanie ďalších akcii,“ povedal Chilý.

Do krajiny prišiel za prácou a novou výzvou v živote. „Potreboval som sa posunúť v kariére ďalej a po skoro šiestich rokoch na Blízkom východe, konkrétne v Bahrajne a Katare, prišiel čas na zmenu,“ konštatoval.

V súčasnosti žije v meste Jin-čchuan, ktoré má približne dva milióny obyvateľov. „Počasie je tu podobné ako u nás na Slovensku. Jediný rozdiel je, že je veľmi sucho a skoro vôbec tu neprší. Toto mesto bolo v minulosti jednou z posledných zastávok na Hodvábnej ceste,“ spresnil.

Keďže prišiel z medzinárodného kolektívu, zaskočila ho neznalosť anglického jazyka v Číne. „Taktiež je potrebné si zvyknúť na to, že všetko musíte vysvetľovať dopodrobna. U domácich nefunguje niečo také, ako prijať zodpovednosť alebo sa rozhodnúť sám za seba. Sú naučení iba počúvať príkazy,“ priznal Slovák.

Prijať však medzi seba cudzinca v Číne je omnoho zložitejšie. „Najskôr si treba vydobyť rešpekt, a to tým, že človek s nimi pracuje,“ uviedol, pričom poukázal na príklad, ktorý by podľa neho mal byť v každej kuchyni samozrejmosťou, no napriek tomu to tak v krajine nefunguje. „Pre mňa ako kuchára to znamená, že keď máme veľa ľudí na raňajky, tak musím prísť s nimi už zavčasu ráno. Týmto si človek získava rešpekt, bez ktorého sa tu fungovať nedá,“ zdôraznil.

Najväčší rozdiel medzi každodenným životom ľudí na Slovensku a v Číne spočíva podľa neho v tom, že Slováci žijú vo veľkom zhone a za všetkým sa naháňajú.

V Číne je, naopak, na všetko čas, ľudia si žijú po svojom. „My všetko riešime. Tu v Číne väčšina ľudí nerieši, čo sa deje okolo nich – čo im povedia, to urobia, a viac sa nestarajú. Paradoxne na to, ako je na Slovensku dobre, príde človek, až keď je mimo,“ zdôraznil.

Tomáš Chilý by sa v budúcnosti vrátil rád na Slovensko. „Určite je potrebné, aby sme sa snažili všetci, čo sme v zahraničí, vrátiť na Slovensko a odovzdávali skúsenosti, ktoré sme videli ďalej. Je dobré vidieť, že veľa chalanov s tým už začalo a slovenská gastronómia sa začína pomaly vracať tam, kde patrí,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM