ELA Rôzne

Rútia sa k nám najsilnejšie búrky, hrozí TORNÁDO! Kde spadnú OBROVSKÉ krúpy ako v Česku?

Českom sa počas noci prehnali mimoriadne silné búrky, ktoré spôsobili výrazné škody na majetku. Hrozí to aj nám? K Slovensku mieria najsilnejšie búrky tohto týždňa!

Ilustračný obrázok k článku Rútia sa k nám najsilnejšie búrky, hrozí TORNÁDO! Kde spadnú OBROVSKÉ krúpy ako v Česku?
4
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Daniela Zahálková

Európska služba pre predpoveď búrok ESTOFEX varuje naše územie 2. výstražným stupňom, v Rakúsku a Česku až najvyšším 3. stupňom, informuje portál iMeteo.sk.

Mimoriadne nebezpečná situácia v počasí sa očakáva počas dnešného dňa v oblasti severného Rakúska, Česka a západu Slovenska.

Vo veľmi vysokej vlhkosti sa budú tvoriť intenzívne búrky, ktoré prinesú silný nárazový vietor, veľké krúpy a vylúčený nie je ani vznik tornáda.

Článok pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Intenzívne búrky

Dopoludnie je ešte na krajnom západe Slovenska ale aj v celej spomínanej oblasti hmlisté, prípadne sa tam vyskytuje nízka oblačnosť. Počas popoludnia sa začne tvoriť v oblasti Álp, severného Rakúska a južného Česka búrková oblačnosť, ktorá podvečer prerastie v intenzívne búrky.

Pre búrkami varuje aj Európska služba pre predpoveď búrok. Tá vydala pre česko-rakúske pohraničie najvyšší 3. stupeň varovania. Obkolesený je 2. stupňom, ktorý zasahuje aj nad západnú polovicu nášho územia.

Hlavná vlna búrok by sa mala vytvoriť asi po 17. hodine, pričom by mala postupovať Českom ďalej na severovýchod. Vytvoria sa viaceré búrkové komplexy, ktoré môžu s veľkou pravdepodobnosťou zasiahnuť aj západ Slovenska.

Slabšie búrky sa ale môžu vyskytnúť na celom území Slovenska, predovšetkým v popoludňajších hodinách.

Hrozia krúpy a výskyt tornáda

Búrky sa budú tvoriť vo výraznej dynamike. Priať im bude silné výškové prúdenie, preto sa najskôr budú tvoriť supercelárne búrky. Tie sa očakávajú najmä na severe Rakúska a v Česku, s nižšou pravdepodobnosťou aj na krajnom západe Slovenska, kde môžu priniesť krúpy s veľkosťou aj viac ako 5 centimetrov!

Najmä na Morave a na západe Slovenska tak nie je vylúčený ani vznik tornáda. Hlavným prejavom búrok by ale mal byť nárazový vietor, ktorého rýchlosť môže ojedinele presiahnuť 100 km/h.

Škody v Česku

Českom, Nemeckom či Rakúskom sa počas noci prehnali mimoriadne silné búrky, ktoré spôsobili výrazné škody na majetku. Supercela na juhu Čiech vyprodukovala ľadové krúpy, ktoré v priemere dosahovali až 5 cm.

Krupobitie zasiahlo okolie Benešova nad Černou. Krúpy spôsobili škody najmä na autách.

Búrky MCS produkujú aj veľké množstvo bleskov. Počas včerajšieho večera a noci udrelo na území Čiech vyše 20-tisíc bleskov. Silné búrky v noci zdvihli aj hladiny menších tokov na desiatke miest v západných, stredných a južných Čechách, v Prahe a na južnej Morave.

Otava prekročila druhý povodňový stupeň, Volyňka a Botič prechodne aj tretí. Bez elektrického prúdu bolo dnes ráno 45-tisíc odberných miest, hlavne v stredných a južných Čechách.

Zdroj: Facebook

Súvisiace články

V Česku a Rakúsko spadli 5-centimetrové krúpy
4
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk/Daniela Zahálková
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM