Aktualizované Zo zahraničia

Rusko pritvrdzuje! Šokujúce VIDEÁ z Charkova, ktoré zasiahla raketa

Ukrajina už šiesty deň odoláva invázii ruských síl. A i keď na stole včera pristáli mierové rokovania, na mier to ani zďaleka nevyzerá. Rusko pritvrdzuje.

Ilustračný obrázok k článku Rusko pritvrdzuje! Šokujúce VIDEÁ z Charkova, ktoré zasiahla raketa
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinské médiá informujú, že v centre Charkova došlo v utorok k ruskému raketovému útoku, ktorého terčom sa stala budova miestnej samosprávy na tamojšom Námestí slobody. Uvádzajú to stanica BBC i denník The Guardian.

Mŕtvi civilisti

Videozáznam, zachytávající dopadnutie rakety do prednej časti budovy a následný obrovský výbuch, sa objavil na sociálnych sieťach. K útoku malo dôjsť o 08.00 h miestneho času (07.00 h SEČ).

Pri ostreľovaní ukrajinského Charkova ruskou armádou zahynuli už v pondelok desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Na videozázname po explózii, ktorého pravosť overila BBC, je vidieť zhorené autá a trosky.

Aktualizované 13:25 Pri utorňajšom ostreľovaní centra ukrajinského mesta Charkov ruskými vojskami zahynulo najmenej desať civilistov a 35 ďalších utrpelo zranenia, uviedol na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

„Trosky sa (momentálne) odstraňujú a obetí a zranených bude ešte viac,“ dodal Heraščenko.

Minister zahraničných vecí Indie Subrahmanjam Džajšankar medzičasom uviedol, že pri ruskom útoku zahynul aj jeden indický občan, ktorý v meste študoval.

Záchranári v meste Charkov hlásili najmenej 20 zranených, informovala britská stanica BBC s tým, že tento údaj nebolo možné nezávisle potvrdiť.

Pokus o zabitie?

Spravodajca denníka The Guardian uvádza, že ukrajinskí predstavitelia označili útok za pokus o zabitie tamojšieho gubernátora a členov jeho tzv. obranného tímu.

Charkov zasiahli raketové útoky ruskej armády už v pondelok; tie si vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničených bolo 87 obytných budov.

Ostreľovanie mesta pokračovalo aj v noci na utorok, pričom terčom ruskej armády sa stali podľa tamojšieho primátora Ihora Terechova aj trafostanice, uvádza agentúra DPA. Útoky v tomto meste spôsobujú problémy s dodávkami elektriny a vody. Charkov je druhým najväčším ukrajinským mestom, má 1,6 milióna obyvateľov.

Bez elektriny

Aktualizované 10:43 Obyvatelia strategicky dôležitého ukrajinského mesta Mariupol sa po intenzívnych útokoch ruských vojsk ocitli bez elektriny, oznámil v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Z mesta tiež hlásia civilné obete. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

„Mariupol a Volnovacha sú naše!“ napísal Kyrylenko na Facebooku. „Obe mestá sú pod tlakom nepriateľa, ale držia sa. V Mariupole prerušili elektrické vedenie a mesto je bez prúdu,“ dodal.

Mestá sa síce podľa Kyrylenka držia, starosta Mariupola však upozornil, že jeho mesto je podľa sústavným tlakom ruských rakiet.

„Naše obytné štvrte ostreľujú už päť dní. Búšia do nás delostrelectvom, ostreľujú nás (salvovými raketometmi) GRAD, zasahujú nás letectvom,“ povedal Vadym Bojčenko v priamom prenose v ukrajinskej televízii. „Máme poškodenú civilnú infraštruktúru – školy, domy. Je veľa zranených. Sú tam zabité ženy i deti,“ povedal.

Ruský vojenský konvoj má až 64 kilometrov

Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší než sa spočiatku zdalo.

Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory a siaha od letiska Hostomeľ severozápadne od Kyjeva po obec Pribirsk nachádzajúcu sa medzi Kyjevom a Černobyľom.

Maxar takisto uviedla, že na juhu Bieloruska – vo vzdialenosti menej než 32 kilometrov od ukrajinskej hranice – zaznamenala rozmiestnenie ďalších jednotiek pechoty a vrtuľníkov.

Mieria do Chersonu

Ruskí vojaci postúpili už k predmestiam mesta Cherson ležiaceho na juhu Ukrajiny, kde zriaďujú kontrolné stanovištia. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšieho starostu.

„Ruská armáda zriaďuje kontrolné stanovištia na vstupoch do Chersonu,“ uviedol starosta Ihor Kolychajev na Facebooku. „Cherson bol a zostane ukrajinský,“ do­dal.

Ruské pozemné jednotky minulý týždeň vo štvrtok vstúpili na južnú Ukrajinu z územia polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM